Nytt på DVD: The big short

Film / Permalink / 0
The big short

Att få en film som handlar om bolån, obligationer och hushållens skuldsättning att bli underhållande är inte det lättaste, men Adam McKay, som tidigare regisserat bland annat "Anchorman"-filmerna, har lyckats. Delvis beroende på en rapp och fantasifull klippning men främst genom en strålande skådespelarensemble. I rollerna ser vi bland annat Christian Bale, Brad Pitt, Steve Carell och Ryan Gosling, och samtliga har lite udda och utmanande roller som de förvaltar på ett lysande sätt.
Filmen handlar om finanskraschen 2008 och bankernas vårdslösa agerande som ledde till den. Medan de stora jättarna på Wall Street handlade som att det inte fanns någon morgondag så fanns det andra, mindre aktörer som såg varningstecknen och förutsåg att bubblan skulle spricka, och det är deras historia som berättas här.
Eftersom det var en gigantisk händelse som påverkade hela världsekonomin är det märkligt att det inte kommit fler filmer kring ämnet. Det kan vara svårt att hänga med i svängarna när det rabblas ekonomiska facktermer, även om vissa komiska försök görs att förklara invecklade saker på ett lättbegripligt sätt.

4/5
Till top