Resekrönika

Resa / Permalink / 0
Var är motellen?

Sverige är ett land med stora avstånd och mycket landsbygd. Det är ett land som gjort för bilsemester - så varför har vi så få riktiga motell?

Alla som varit på bilsemester i USA vet hur det brukar se ut: i utkanten av städerna ligger motellen på rad. Det är enkelt att svänga av motorvägen, enkelt att hitta boende, enkelt att parkera bilen, enkelt att hitta en restaurang och enkelt att fortsätta sin resa morgonen efter. Man kör fram ända till rummet och parkerar utanför dörren, och det är oftast väldigt billigt att bo. För barnfamiljer är det en dröm, men det är smidigt för alla typer av bilburna resenärer.
Ungefär likadant ser det ut i länder som Kanada, Australien, Nya Zeeland och Sydafrika men även i många europeiska länder. Men inte i Sverige, här har vi i princip avskaffat motellen, och man kan fråga sig varför.

En skillnad mellan Sverige och USA är att vi oftast har mer levande stadskärnor. I Sverige vill man verkligen bo inne i centrum, det är där restaurangerna, sevärdheterna och folklivet finns. I USA undviker man gärna stadskärnan om man inte har ett specifikt ärende dit. Dessutom är många städer så stora att det är ett väldigt bestyr attnå in till de centrala delarna, då är det smidigare att istället hitta sin sovplats i utkanten av staden. Kanske är amerikanarna även ett mer bilburet folk. I Sverige har vi ett bättre utbyggt järnvägsnät med centralt belägna tågstationer som lockar till sig hotellgäster. Men vad skillnaden än beror på kan man konstatera att det är svårt i Sverige att spontant hitta natthärbärge. Vill man vara säker på att hitta boende krävs nästan förbokning om man inte vill irra kring i en evighet. I många andra länder kan man bara åka längs motorvägen tills man ser en motellskylt (eller för den delen Bed&Breakfast) och då svänga av smidigt och enkelt. Det är nästan omöjligt i Sverige.

Storhetstiden i Sverige vad gäller motell var på 70-talet. Från 80-talet och framåt har dessa successivt försvunnit och ersatts av centralt belägna hotell. Det är inget fel med såna, men de har inte samma spontanitet och smidighet. Och åker man som utländsk turist på bilsemester i Sverige kan man nog ofta uppleva problem med att hitta boende.
Lyckligtvis finns det fortfarande ett antal renodlade motell kvar i vårt rike, och två av de förnämsta ligger här i Östergötland. Sjögesta Motell utanför Mantorp byggdes 1954 och lär därmed vara landets äldsta. I Tallboda i utkanten av Linköping ligger Motell Filbyter som invigdes 1959. Båda dessa kultbyggnader har det klassiska motellutseendet och är väl värda ett besök. Jag hoppas att det snart byggs ännu fler motell i samma stil utmed våra svenska vägar.
Till top