Söndagsintervjun: Prime Creation

kultur / Permalink / 0
(Intervjun har några månader på nacken som ni märker. Men skivan är på g. Troligtvis releaseparty på Palatset i maj)
 
Prime Creation släpper debutskiva i vår

Ur askan av Morifade reser sig nu Prime Creation, ett metalband med höga mål. Nu pågår finslipandet av den självbetitlade debutskivan som släpps i vår. Men först ett förbandsgig till Electric Boys.

Den som kan sin Linköpingsmetal har säkert koll på bandet Morifade, som bland annat gav ut fyra fullängdare mellan åren 1999 och 2011. När musiken började ta nya vägar kände medlemmarna att det var dags lägga ner bandet, och för ett drygt år sedan startades istället Prime Creation där flera av Morifades tidigare medlemmar ingår. Sättningen ser ut som följer: Henrik Weimedal på bas, Kim Arnell på trummor, Esa Englund på sång, Robin Arnell på gitarr och Mathias Kamijo på gitarr. Fyra femtedelar av bandet bor i Linköpingstrakten, medan sångaren Esa måste åka från Oxelösund när det är dags att repa.
- Vi letade sångare i Östergötland i ett halvår, sen utökade vi området. Robin hörde Esa sjunga i Silver Dollar och vi fastnade direkt. Esa lät precis som det vi letade efter, säger Kim.
- Tanken var att försöka hitta nån som bodde relativt nära, och så ville vi ha nån med lite raspig röst, lite som Dio, säger Robin.

Esa, som även sjunger i Hellshaker, fick höra några demos och tyckte det lät intressant.
- Det första jag tänkte på när jag fick höra demolåtarna var In Flames. Det var en helt ny genre för mig, så det var spännande. Så det var klart att jag måste prova, säger Esa.

Första liveframträdandet var som förband till Smash Into Pieces på Palatset i Linköping i maj. Det var lite tight med tid att repa in det nya materialet, men bandet är ändå nöjda med premiärspelningen.
- Vi hann precis få ihop låtar till det gigget. Vi hade hållit på fyra, fem månader från att Esa kom med första gången, men det gick riktigt bra, vi fick väldigt bra gensvar av alla som var där, säger Kim.

Sedan dess har de legat lågt med spelandet och istället koncentrerat sig på att repa och skriva nytt material. Men nu har det åter blivit dags att gigga, den 19/12 är det dags att lufta lite nya låtar. Platsen är densamma som senast, men denna gång är det Electric Boys som de får värma upp inför. Förhoppningsvis går Prime Creations metal hem även hos fansen till Electric Boys mer funkbetonade hårdrock.
- Vi spelar modern metal som låter ganska svensk. Det är hårt men melodiöst, polerat fast skitigt och bygger på mycket stämmor, säger Robin.
- Det som var vårt signum i musiken både i Morifade och nu med Prime Creation är melodierna, lägger Henrik till.
- Vi är ett bra band, helt klart. Bra låtar och en lagom mix av hårt och melodiöst. Strävan är att det ska låta modernt, inte bakåtsträvande och nostalgiskt, säger Esa.

Någon gång framåt maj beräknas debutalbumet släppas på Rambo Music, som är en underetikett till Gain. Låtarna skrivs av Robin, medan Esa tar hand om textbiten. Inspirationen till texterna hittas oftast i vardagen, men bandet spelar upp en låt som heter "27" som har en mer musikhistoriskt relaterad text.
- Den handlar om "Club 27", det vill säga alla rockstjärnor som dött när de var 27. Men de lever ju fortfarande genom sina låtar. Det är en sorts hyllning kan man säga, förklarar Esa.
- Nu hoppas vi att det lossnar lite, att skivan kommer ut och hörs och syns och genererar spelningar, säger Robin.
- Det är en klyscha, men det är ju därför man håller på. Det roligaste är att spela live, säger Henrik.
Till top