Kritik - under all kritik

TV / Permalink / 0

Jag skrev tv-krönikor i Östgöta Correspondenten under ett antal år på 00-talet. Min näst sista krönika från 6 december 2009 löd såhär:

 

"Kan tyvärr meddela att dessa tv-krönikor snart kommer att försvinna. Egentligen är det inget konstigt, efter över 50 år med tv ses det fortfarande inte som en konstform värd att ta på allvar. Att Corren har haft dagliga tv-krönikor är ett undantag inom dagspressen, för de flesta tidningar är tv enbart förströelse som inte är fint nog att analysera, kommentera eller förklara. Man kan ha tio skivrecensioner i veckan trots att ingen längre köper skivor, men få tidningar satsar på seriös tv- kritik fastän det är något befolkningen lägger runt en fjärdedel av sin lediga tid på. Tv är även den kulturform som varit hetast de senaste åren med en explosionsartad ökning av kanaler, webb-tv, podd-tv, instiftandet av Kristallen, public service-debatten, tv-kritik på nätet och inte minst alla de nya strålande program (framförallt amerikanska serier) som sett dagens ljus. Samtidigt som tv-utbudet är större och bättre än någonsin är det paradoxalt så att tv-kritiken nog aldrig varit sämre."

 

Den var lika mycket riktad till Corren som till konkurrerande tidningar, för även om Corren hade tv-krönikor så var de anmärkningsvärt usla. Nu har det gått snart sju år men inget har blivit bättre. Tvärtom har krönikorna blivit ännu sämre, och allra sämst är Ann-Charlotte Irhede.

 

Hon tycks ha missat att tv-monopolet bröts 1987. Hon tycks ha missat att vi numera har kanaler med numren 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 och 12. Hon har missat C More och Viasat. Hon har missat att TV4 har gått från EN kanal till 43 i hela Norden. Hon har missat HBO, Netflix och kvälltidningarnas tv-satsningar. Hon har till och med lyckats missa Correns egna webbsändningar. Ändå får hon fortsätta att vara tv-krönikor och triumfera med sin okunskap i Corren.

 

I Ann-Charlotte Irhedes tv-värld tycks bara SVT existera. Vi kan ju ta en titt på vilka program hon nämnt i sina tv-krönikor under 2016.

 

I gårdagens krönika skrev hon om "Tänk om" (SVT), "Mästarnas mästare" (SVT), "Springfloden (SVT), "Fallet O.J. Simpson" (SVT), "Eurovision song contest" (SVT) och "Uppdrag granskning" (SVT). Sen nämnde hon visserligen också "Lyckliga gatan" (TV4), men det kanske jämnas ut av att hon tidigare även räknade upp "Kobra" (SVT), "Värsta språket" (SVT) och "Historieätarna" (SVT).

 

Krönikan innan handlade om "Känn dig som hemma" (SVT), "Klippans karaokecup" (SVT), "Ockupationen" (SVT), "Dokument utifrån" (SVT) och "Eurovision song contest" (SVT). Samt "Lyckliga gatan" (TV4)...så hon har i alla fall upptäckt ETT program i det övriga kanalutbudet.

 

Krönikan dessförinnan (20/4) handlade om "Vårdgården" (SVT), "Roliga timmen" (SVT), "Catastrophe" (SVT), "Finaste familjen" (TV4), "Linda och djurens hjältar" (TV4)...och såklart, ja ni gissade rätt, "Lyckliga gatan (TV4). Hon nämner även "Sveriges yngsta mästerkock (TV4), men också "Född 2010" (SVT), "Upp till bevis" (SVT), "Guld-Greta - en hisnande kärlekshistoria" (SVT) och även denna vecka "Känn dig som hemma" (SVT).

 

Sådär fortsätter det. Jag orkar inte skriva ut alla program (det är dessutom samma program hon nämner hela tiden), men här är kanalerna för de program hon nämner i sina krönikor:

 

6/4: SVT (fyra), TV4 (ett),  TV3 (ett)

23/3: SVT (tio)

9/3: SVT (sex)

24/2: SVT (nio), Kanal 5 (ett)

10/2: SVT (fyra), TV3 (ett)

19/1: SVT (elva), Kanal 5 (ett)

 

Det här är så pinsamt uselt att jag knappt vet vad jag ska skriva. Inte bara är hon en skam som branschkollega, jag känner mig ta mig fan nästan personligt förolämpad av hennes brist på kunskap, intresse och ambition.

 

Ann-Charlotte Irhede är ett hån mot svensk journalistik, mot tv-publiken, mot Corren och mot tänkande människor i allmänhet. Det är inget snack - hon måste få sparken som tv-krönikör. Helst igår.

Till top