Musikkrönika, april

kultur / Permalink / 0
Konsten att ha staying power

Kent lägger av och Avicii slutar turnera. Andra artister fortsätter bara att mata på år efter år. Som Per Gessle.

En av de första intervjuer jag gjorde som popskribent var med Martin "Yeah yeah wow wow" Svensson. Året var 1997 och han hade precis släppt debutalbumet "Pojkdrömmar". Han var en ambitiös 19-åring med stora drömmar och talade mycket under intervjun om Per Gessles "staying power", och hur han själv ville få en lång musikkarriär där han ständigt lyckades hålla sig aktuell och leverera nya hits, precis som sin Halmstadsidol.

Nu blev det inte riktigt så. Visst, han släppte ett gäng skivor både under eget namn och med bandet Nina Rochelle, men idag är det få som minns musikern Martin Svensson. Däremot hade han helt rätt om Gessles staying power, som bara fortsätter att hålla i sig. Hans senaste projekt är Sveriges Radio-podden "Gessles nio i topp", där han botaniserar i musiken som format honom.

En annan svensk artist med otrolig staying power är Magnus Uggla som under våren fortsatt sin succéföreställning "Hallå! Popmusik, kickar å kläder" på Orionteatern i Stockholm. Det är en fantastisk show som många, däribland jag själv, menar är det bästa han gjort i sin karriär. Och då har han ändå gjort väldigt mycket annat bra under de 40 år han varit artist. Och talar vi staying power måste vi även nämna Jan-Ove Waldner som i februari gick sin sista pingismatch efter mer än 30 år i världstoppen. Han var visserligen ingen musiker, men en bollartist av guds nåde. Kineserna gav honom till och med smeknamnet "Det evigt gröna trädet" för hans förmåga att år efter år hålla absolut världsklass.

På tal om Martin Svenssons band Nina Rochelle, så ingick även Markus Mustonen från Kent i gruppen. Kent har också varit ett band med enorm staying power och ständigt levererat hits under 20 år. Knappt hade vi hämtat oss från beskedet att Eskilstunabandet ska lägga av innan Avicii meddelade att han ska sluta turnera. Tim Bergling, som han heter, har inte hållit på lika länge men varit oerhört framgångsrik under de sex år som gått sedan genombrottet. Och det känns som att han fortfarande har mycket att ge, även om han själv inte kommer att stå på scenen framöver.

Hur ser det ut med återväxten då? Tja, Frans som vann Melodifestivalen med "If I were sorry" har ju en decennielång musikkarriär i bagaget. Fast att få en hit var tionde år kanske inte räknas som staying power...
Till top