Nytt på DVD: Money Monster

Film / Permalink / 0
Money Monster

Jag tror att den största svagheten med denna Jodie Foster-regisserade film är att det känns som att vi har sett allt förut. På pappret verkar det så bra: vi har George Clooney och Julia Roberts som två tv-människor som hamnar mitt i ett gisslandrama. Vi har giriga finansmän som stjäl pengarna för vanligt folk. Vi har ytlig media som övergett sitt journalistiska uppdrag. Vi har globaliseringen och den lille mannens maktlöshet. Allt detta kokar ner till en soppa som direktsänds i tv. Ändå blir det aldrig riktigt spännande eller intressant.
Gisslansituationer har skildrats betydligt mer raffinerat, till exempel i "Inside man" där Foster själv medverkade. Wall street-kritik har vi också sett vassare och mer eleganta varianter av, inte minst på senare år. Mediekritiken träffar inte heller klockrent.
Jodå, som tittare får man en stunds halvskaplig underhållning, men det bränner aldrig till. Varken Clooney eller Roberts gör några topprestationer, och den förtvivlade ynglingen som knallar in i tv-studion med sin bomb lyckas aldrig riktigt förmedla sin desperation. De småskojiga humorinslagen och bristen på originalitet hjälper inte heller till. Manuset har dessvärre lite för mycket småslarv och enkla lösningar för att filmen ska nå sin fulla potential.

2/5
Till top