Krogkrönika, oktober

kultur / Permalink / 0
Flera releasepartyn, tack!

Idag är det väldigt lätt för lokala artister att spela in musik och släppa den på nätet. Men varför inte lansera den ordentligt? För visst är det roligare att arrangera ett rejält releaseparty.

Ett releaseparty brukar gå till så att bandet bjuder in vänner och fans, kanske lite lokal media och även annat folk. Sen gör de en konsert där de spelar upp sina nya låtar och efteråt säljer de sin skiva, om det finns någon fysisk sådan. Uppläggen kan skilja sig: vissa har förband, ibland bjuds på tilltugg, nån kanske visar en video. Det kan vara tävlingar, mingel, skivsigneringar, merchförsäljning och kanske viktigast av allt - en rejäl fest.

Det är såklart inte bara för skivor som det anordnas releasefester utan det kan gälla böcker, filmer, nya tekniska produkter eller i princip vad som helst som behöver marknadsföras. För i grund och botten handlar det om marknadsföring. Gör man ett event av presentationen eleverar man automatiskt händelsen till något mer. Det skapar en känsla av att man är med om något stort och viktigt, men framförallt är det kul att det händer något.

Många band spelar in en skiva, slänger ut den nånstans på nätet och sen är det bra med det. Ett releaseparty innebär inte per automatik att media uppmärksammar skivsläppet eller att bandet når en större publik, men det visar åtminstone att bandet anstränger sig och har en ambition. Det visar på en stolthet över produkten och att man bryr sig om sina fans. Dessutom bör varje försök att liva upp stadens kulturliv applåderas, även om det bara handlar om en skivsläppsspelning inför en begränsad publik.

Är ett band ambitiöst i låtskrivandet, studioarbetet, scenshowen och andra aspekter av sitt musicerande vore det ju konstigt om de inte la lika stor vikt vid lanseringen av sina skivor. Jag har varit på en rad olika releasepartyn, och hur olika de än varit upplagda har det alltid varit trevliga tillställningar. Om man nu ska släppa en skiva, varför inte kombinera det med en spelning och en fest? Det borde vara en självklarhet.
Så ett tips till alla band: ordna en releasefest. Det finns ju inget att förlora. Även om det inte skulle ge någon direkt marknadsföringsmässig utdelning så kommer det åtminstone bli en rolig kväll.
Till top