Söndagsintervjun: John Daniel

kultur / Permalink / 0
John Daniel är ett fall för eliten

Det har gått fem år sedan John Daniels senaste album "Nu är när det händer". Nu finns tredje skivan "Ett fall för eliten" ute och där har Norrköpingssångaren klätt sina låtar i en mer elektronisk skrud.

Denna gång har John Daniel, eller Daniel Forsberg som han kallar sig till vardags, samarbetat med producenten Anders Berlin, tidigare känd som musiker i rockbanden Shineth och Miss Behaviour.
– Vi har många liknande referenser och kompletterar varandra perfekt – jag som låtskrivare och Anders som multi-instrumentalist med känsla för sound och snygga arrangemang, säger John Daniel och berättar att de på den nya skivan har tonat ned pianokänslan och istället klätt låtarna i en mer elektronisk ljudbild.

Egentligen var tanken att göra en skiva med bandet Plusgrader, som är John Daniels andra musikaliska projekt, men det rann ut i sanden och blev istället en sexspårs soloskiva. Plattan öppnar med "Lägga mitt liv på" där John Daniel frågar sig saker som "Vad ska jag lägga mitt liv på?" och "Vem ska jag vara?". Den typ av frågor som många ställer sig i 40-årsåldern.
- Jag har haft ålderskris sedan jag var 16. I alla mina låtar finns mer eller mindre samma fråga: vad ska jag bli när jag blir stor? Sista låten "Vad vet du om mig egentligen?" berör samma ämne lite grann. Jag ställer mycket frågor, jag gillar existentiella frågeställningar.
- Men låten handlar egentligen om vad ska jag lägga mitt liv på - nu när jag hittat det jag velat ha. Det är nog inte bara jag utan även många andra som brottas med.

Vid sidan om det välproducerade popprojektet har Foppa även ett sidoprojekt med altviolinisten Malin Bratt där de ger låtarna nya kläder och gör enklare, mer intima spelningar. När detta skrivs har de giggat i Arkösund och är få väg till Visby för en spelning.
- Det blev en oväntad kick att spela med violinist, som jag aldrig gjort förut. Men jag längtar efter att få spela med ett riktigt popband på scenen, det är en annan känsla, säger John Daniel och fortsätter:
- De senaste åren har jag även spelat en del loungepiano, och det har utvecklat mig som musiker. Det är lättare att dra ihop än ett fullt band och jag har upptäckt att det kan vara kul att spela andras låtar. Jag har varit restriktiv med det tidigare och aldrig spelat i coverband.

Vad händer mer framöver?
- Anders och jag kommer att fortsätta som ett team och göra fler grejer ihop. Vi vill även skriva och producera åt andra. Sen blir det ett nytt singelsläpp efter sommaren. Jag skulle gärna vilja ha lite radiospelningar men det är helkört, i alla fall här i Östergötland, nu när jag själv jobbar på radion.
- Nu har jag släppt John Daniel-skivor 2008, 2011 och 2016 som är inspelade på olika sätt med olika producenter i olika miljöer. Jag gillar det. Det ska ut en platta var fjärde år eller så, och sen måste det gå lite tid så man har något att sjunga om.
Till top