Musikkrönika, januari

Hur många klassiska skivor finns det?

De senaste åren har vart och vartannat band gjort jubileumsspelningar för deras mest älskade album. Till en början var det ett kul grepp men räcker det inte snart?

Många artister har gjort en skiva som är lite bättre, lite mer definierande än de andra. Och de senaste åren har det blivit en trend att hålla konserter där detta album spelas i sin helhet från början till slut.
Orup gjorde en spelning där han framförde sitt debutalbum, The Cardigans lirade hela "Gran Turismo" och Sator spelade "Headquake" låt för låt. Europe körde "Wings of tomorrow", Sepultura brände av "Roots" och Slayer spelade hela "Reign in blood". Exemplen är många och listan kan göras lång. Rolling Stones valde "Sticky Fingers" ur sin stora repertoar och Metallica lirade "The black album". Bruce Springsteen kunde inte bestämma sig utan har gjort konserter där han spelat såväl "The river" som "Born to run" från start till mål. Kajsa Grytt valde dock en lite annan väg och spelade hela skivan "Jag ler, jag dör" - fast innan den kommit ut.

Nu verkar det lyckligtvis som att albumkonserterna sjunger på sista versen. Ett exempel på det var när Lustans Lakejer för en månad sedan var ute på en turné och spelade hela "Uppdrag i Genève" som fyllde 35 år. Jag är väldigt förtjust i Johan Kindes eleganta synthpopband, men 35 år - är det ens ett jubileum? Varför krångla till det, kan man tycka. Åk gärna ut och spela hela skivan men skippa det där med att krysta fram ett ansträngt svepskäl.

Fast ytterligare några eftersläntrare får vi nog räkna med även under 2017. Några skivor som fyller jämnt under året är exempelvis Guns N´ Roses "Appetite for destruction", Def Leppards "Hysteria", D.A.D:s "Draws a circle", Peter Le Marcs "Peter Le Marc" och U2:s "The Joshua Tree" som samtliga firar 30-årsjubileum. Bland 20-åringarna hittar vi till exempel The Prodigys "The fat of the land" och Verves "Urban hymns", och bland de som fyller 10 år finns exempelvis Säkerts "Säkert". Så håller det på. Eftersom varje år är ett bra popår går det alltid att hitta klassiska skivor som firar någon form av jubileum.

Ett av mina personliga favoritalbum är Weeping Willows "Broken promise land" som drabbade mig som få andra skivor när den kom 1997. I år fyller skivan således 20 år och det tar bandet fasta på och ger sig ut på en jubileumsturné under våren. Där spelas hela det fantastiska albumet i sin helhet samt det bästa från bandets övriga skivor. Och det är faktiskt en albumkonsert jag gärna kan tänka mig att gå på.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0