Nytt på DVD: Don´t breathe

Film / Permalink / 0
Don´t breathe

Andas inte. Det behöver man knappast säga till publiken, för denna skräckrulle är så intensiv att man långa stunder sitter och håller andan av spänning. Det är också en uppmaning till rollfigurerna, för ett enda andetag kan nämligen få ödesdigra konsekvenser.
Vi får följa tre ungdomar i det nedgångna Detroit som livnär sig på att göra inbrott i hus. De får nys om att det bor en ensam, blind gubbe i ett övergivet kvarter, som lär ha en stor summa pengar undanstoppat nånstans i kåken. Ett lätt byte, med andra ord. Tror de.
Men saker går såklart inte lika smidigt som de tänkt. Det visar sig att gubben är en mordisk galning, och även om det gick lätt att ta sig in i huset är det inte lika enkelt att ta sig ut. Istället börjar en dödlig katt-och-råtta-lek i huset, som även visar sig rymma en överraskning i källaren.
Så mycket skräck är det kanske inte, snarare handlar det om spänning. Tät och välgjord sådan, med många vändningar och oväntade drag. Kameraarbetet är ruskigt snyggt och det känns som att manusförfattare och regissör tänkt till lite mer än vad som är vanligt i genren. I ett ofta ganska likriktat skräckfilmsutbud är "Don´t breathe" ett lite annorlunda och välkommet inslag.

4/5
Till top