Nytt på DVD: The Shallows

Film / Permalink / 0
The Shallows

Så nära, men ändå så långt borta. Det är den dominerande känslan för surfartjejen Nancy under det dygn hon är fångat på en klippa i havet. Stranden finns bara ett par hundra meter bort, men problemet är att det finns en blodtörstig haj som väntar på henne i vattnet.
Det börjar ganska kackigt med en sentimental familjehistoria, inklippta mobilsamtal, övertydlig produktplacering och ett frossande i Blake Livelys bikinikropp, men efter den fåniga inledningen blir filmen lyckligtvis bara bättre och bättre.
Nancy har åkt till en "hemlig" paradisstrand för att surfa och hitta sig själv, och allt är frid och fröjd tills hon ska fånga dagens sista våg. Då dyker plötsligt en ondsint vithaj upp och har utsett henne till kvällsmat. Hon överlever den första attacken och räddar sig upp på en klippa, som dock kommer att försvinna med tidvattnet. Tiden håller på att rinna ut, hon är skadad av angreppet och det finns ingen hjälp att få.
Det är spännande litet kammarspel, i stil med exempelvis "Buried" eller "127 timmar", och om man jämför med alla andra mer eller mindre knasiga hajskräckisar som finns därute är detta en av de bättre. En del effekter är dock rätt usla, och det blir aldrig riktigt så intensivt som det hade kunnat bli med ett skickligare handlag, men regissör Jaume Collet-Serra lyckas ändå göra något bra av en enkel och begränsad premiss.

2/5
Till top