Krogkrönika

kultur / Permalink / 0
Lagra vinet rätt

Intresset för vin ökar stadigt och därmed också intresset för bra lagringsmöjligheter. Det dyker upp allt fler vinkällare som hyr ut fack, men det går även utmärkt att lagra vinet hemma - om man vet hur man ska göra.

Bor man i en trång lägenhet och har ett stort vinintresse kan det vara ett problem med att lagra alla sina vinflaskor. Det kan dock avhjälpas genom att hyra ett fack i en vinkällare, något som blir allt vanligare. I Linköping har Cavarosa funnits sedan 2007 och nyligen expanderat med en andra lokal. Där kan man lagra sina viner under perfekta förhållanden, samt ta del av kurser och provningar under professionell ledning. Och liknande verksamheter växer fram i allt fler svenska städer, i takt med att trångboddheten och vinintresset ökar.

En riktig vinkällare ska förstås ha stora tegelvalv och en rustik inredning för att skapa den rätta känslan, men den som inte vill eller har möjlighet att hyra ett vinfack kan faktiskt inreda sin egen vinkällare i huset eller lägenheten. Det är inte så krångligt som det låter utan har man bara ett utrymme som är någorlunda svalt med viss ventilation så fungerar det bra.

Bor man i villa och har källare är det den naturliga platsen, särskilt i husets norra del. Saknas källare eller om man bor i lägenhet kan man ha sitt vinförråd i en skrubb eller garderob mot nordsidan. Oftast brukar det vara något svalare nära golvet. Idealiska förhållanden för att lagra vin är en mörk källare som håller en jämn temperatur mellan 12 och 15 grader och med en luftfuktighet på cirka 70 %. Vinet mår dock inte dåligt av att lagras i rumstemperatur, utan mognar bara något snabbare. Däremot bör man undvika att lagra vinet i utrymmen med snabba temperaturskiftningar. Långsamma temperaturvariationer mellan olika årstider är dock inga problem. Undvik även att utsätta vinerna för starkt solljus, i synnerhet champagne.

Ska man lagra vin länge är det viktigt att flaskorna lagras liggande, så att korken hålls fuktad och håller tätt. Tänk även på att undvika platser som vibrerar. Vita viner har generellt kortare livslängd och brukar oftast inte tjäna så mycket på att lagras. Vissa, som högklassig riesling eller bourgogne, vinner dock på det. Även champagne kan med fördel lagras. Många starkviner köps unga så att de får ligga till sig innan de dricks. Sen gäller det bara att hålla sig från att dricka upp dem, det brukar vara det största problemet.
Till top