Söndagsintervjun: Daniel Söderqvist

kultur / Permalink / 0
En thriller i El Salvador

För två år sedan romandebuterade Daniel Söderqvist med "Nyttig idiot", där läsarna fick möta lokaltv-journalisten John Carlsson som undersöker skumraskaffärer i Norrköping. I uppföljaren "Den utbytbare" söker John sina rötter i El Salvador samtidigt som han gör en film om landets vattenförsörjning och blir indragen i en korruptionshärva med kopplingar till den gamla gerillarörelsen.

- Mellan 2003 och 2006 arbetade jag som volontär i El Salvador för en svensk biståndsorganisation. Jag arbetade som journalist. Halva tiden skrev jag för tidskriften Latinamerika och andra halvan jobbade jag med kommunikation på en miljöorganisation. Jag träffade bland annat många gamla gerillasoldater, jag bevakade politiken och valen, jag läste in mig på den salvadoranska historien och framför allt inbördeskriget mellan 1980 och 1992 och jag lärde mig förstå omfattningen av korruptionen och hur saker fungerar. Ur det dök grunden för ”Den utbytbare” upp. Det som är självupplevt är all miljöbeskrivning, mycket av samtidshistorien, erfarenheterna av solidaritetsarbete och vad det innebär att göra en dokumentärfilm i El Salvador. Till skillnad från John i boken fick jag min film om vattensituationen i landet färdig. Dokumentären användes som utbildningsmaterial på miljöorganisationen och visades även på den stora vattenkonferensen i Mexiko City 2006. Det var roligt, berättar Daniel som i sin andra bok bytt miljö från Norrköping till det för läsarna mer okända El Salvador.
- ”Den utbytbare” var i princip färdig när ”Nyttig idiot” kom ut. Den var inte skriven, men klar i huvudet. Jag ville verkligen skriva den. Men ju bättre det gick för ”Nyttig idiot” desto mer uppenbart blev det för mig att det kanske hade varit bättre att även förlägga handlingen i den andra boken i Norrköping med omnejd. Men merparten av läsarna som hört av sig har varit väldigt positiva. De skriver att de fått en inblick i något de inte kände till sedan tidigare, att de fått lära sig något nytt.

Hur tycker du att ditt skrivande har utvecklats mellan de två böckerna?
- Det känns som att jag känner mig mera trygg i hur jag skriver. Till skillnad från de flesta andra deckarförfattare har jag valt att skildra nästan allt utifrån John. Det är bara Johns tankar och känslor som återges, aldrig någon annans. Jag säger inte att det är bättre att skriva på det sättet, bara att det är så jag skriver, även om jag kan bli lite irriterad på författare som låter olika personer tänka och känna i ett och samma kapitel eller ibland till och med i samma stycke. Jag skulle någon dag vilja prova på att skriva en bok utan att skriva vad någon tänker eller känner, men att skriva det så bra att läsaren ändå förstår eller själv skriver in vad människor tänker och känner. Att skriva böcker är ett samspel mellan författare och läsare. Författaren ger ramen och läsaren fyller i och tolkar.

Jag har förstått att tredje boken är på gång. När kommer den och vad kan du berätta om handlingen?
- Nästa bok heter ”Dödens väntrum” och kommer förhoppningsvis i mitten eller slutet på juli. Den utspelar sig i Östergötland och har terrorism och självmordsbombare som tema. Samtidigt har John drabbats av ett personligt problem. Hans mamma Margareta är sjuk och han har svårt att hantera det. Det rör sig alltså om två parallella historier som griper in i varandra. Och som i de andra böckerna spelar media en viktig roll i berättelsen.
Till top