Söndagsintervjun: Niklas Orrenius

kultur / Permalink / 0
Stora Journalistpriset till Orrenius

Nyligen tilldelades Motalasonen Niklas Orrenius Stora Journalistpriset som Årets Röst för sin bok "Skotten i Köpenhamn", där han följer Lars Vilks och undersöker yttrandefrihetens gränser.

Niklas Orrenius har länge varit en av landets stora samtidsberättare och har på senare år varit den kanske främsta skildraren av Sverigedemokraterna och extremism i olika former. Han började sin skribentbana på Värnpliktsnytt och har sedan dess skrivit för Östgöta Correspondenten, Dagens Nyheter, Expressen och Sydsvenskan. "Skotten i Köpenhamn" är hans femte bok och belönades med Stora Journalistpriset för Årets Röst med motiveringen: "För att han som outtröttlig reporter och med fulländad stilistik undersöker och dokumenterar vår tids svåraste frågor".
- De andra böckerna har varit reportagesamlingar där jag hittat en röd tråd, byggda på tidigare publicerade reportage, som jag hottat upp lite. Den här boken är den första jag skrivit från "scratch", förklarar Niklas.

Det var efter dåden mot satirtidningen Charlie Hebdo i Paris i januari 2015 som följdes av attacken mot Lars Vilks i Köpenhamn en månad senare som Orrenius började fundera kring terrorism och hur den funkar.
- Jag ville skriva en bok som handlar om extremism, rasism och terrorism. Och just de två attentaten som ägde rum inom en månad var väldigt lika. I Paris var det först en attack mot ett yttrandefrihetsmål och sedan ett judiskt mål, och likadant var det i Köpenhamn men det blev olika efterspel i debatten. Många sa "Je suis Charlie", även i Sverige, men det var inte så många som sa "Je suis Laurent", det vill säga Lars på franska.
- Vi har 300 svenska killar som har åkt ned till Irak för att ansluta sig till IS. Visserligen har det inte skett något islamistiskt terrordåd med dödlig utgång i Sverige, om man inte räknar Taimour Abdulwahab som bara lyckades ta livet av sig själv. Men vad spelar det för roll om det sker här eller i Paris eller femton mil från vår gräns? Det angår oss också.

Den andra halvan av boken handlar om nationell extremism, och det är något vi måste bekämpa, för den får konsekvenser för det öppna och jämlika samhället..
- Det finns en koppling mellan att Kent Ekeroth står på ett torg i Trelleborg och säger "Svenska folket har en lång stubin men när den stubinen brunnit klart då smäller det" och att muslimska kvinnor blir trakasserade på bussen, konstaterar Niklas.

Fakta Niklas Orrenius
Född: 22 december 1973
Uppväxt: I Motala
Bor: Malmö
Yrke: Journalist och författare
Böcker: "Här är allt så perfekt" 2008. "Jag är inte rabiat. Jag äter pizza : en bok om Sverigedemokraterna" 2010. "Sverige forever in my heart: reportage om rädsla, tolerans och migration" 2012. "Drömmen om Sverige. Flykten från Syrien" 2014. "Skotten i Köpenham. Ett reportage om Lars Vilks, extremism och yttrandefrihetens gränser" 2016.
Aktuell: Tilldelades Stora Journalistpriset i kategorin Årets Röst för boken "Skotten i Köpenhamn".
Till top