Söndagsintervjun: Northern Upbeat

kultur / Permalink / 0
Northern Upbeat - soulen kommer från norr

Den bästa soulen kommer från norr. Det menar Norrköpingsbandet Northern Upbeat som nyligen hade releasefest för sin nya singel "Breakaway" på Saliga Munken.

Det är en stor skara människor som trängs på scenen när Northern Upbeat lirar. Bandet består av Niklas Barwe på gitarr, Roger Källs på sång, Kaj Hägerström på bas, Pelle Karlsson på trummor, Gustav Eriksson på trombon, Johan Wester på trumpet, Johan Skaneby på orgel samt Maria Löfstedt och Maria Dillon som körar.
- Vi är till stora delar ett gammalt kompisgäng, berättar Niklas.
- De flesta har spelat i olika punk-, pop- och indieband. 2008 beslöt vi oss för att sluta leka tuffa ungdomar och istället bli coola soulambassadörer, säger Roger.

Själva idén när Northern Upbeat bildades var att spela soul, och särskilt Northern soul, berättar Niklas, Roger och Kaj när vi träffas för en pratstund på ett fik på Drottninggatan. Det fanns inget annat band vid den tiden som gjorde det och det gör det knappt nu heller, förklarar de. Northern Soul skiljer sig en smula från den "vanliga" 60-talssoulen med artister som exempelvis Stevie Wonder, kanske inte så mycket musikaliskt men när det gäller kulturen runt omkring musikstilen.
Northern Soul framfördes visserligen av amerikanska artister men förknippas mest med den brittiska kulturen där den blev en del av modskulturen och har gått hand i hand med skamusik, punk, fotboll, arbetarklass och mode. Roger nämner de gyllene åren 1967-75 och berättar att Northern Upbeat kör låtar av exempelvis Jackie Wilson, Gloria Jones och The Isley Brothers. Northern Soul är en subgenre som vet hur det ska svänga men har inte samma stora stjärnor på samma sätt som Motownsoulen.
- Det är häftigt att det finns en sån låtskatt som inte människor har hört, och som egentligen inte varit populära någon gång, säger Kaj.

Northern Upbeat kryddar dock sin repertoar med en del oväntade (om än mer kända) inslag som Paul Weller, Soft Cell och Oskar Linnros. Nu har de äntligen varit inne i studion och spelat in två låtar som släpps på vinylsingel. A-sida är "Breakaway" med Valentines, ett band som är okej att inte ha hört talas om. På B-sidan ligger "What" som blev känd med Judy Street och som även Soft Cell spelat in. Skivan ges ut på det nystartade Norrköpingsbolaget Vinylgossen och blir också bolagets första skivsläpp. Den 10/12 hölls ett releaseparty på Saliga Munken
- Vi väljer våra spelningar rätt noggrant och tackar nej till mycket. Det brukar bli sex, sju spelningar per år, säger Roger och berättar att de även lirade på Dynamo i Norrköping ihop med Sonic Surf City i oktober.

Nästa spelning äger rum på Southside i Stockholm den 4 februari.
- Det är den stad vi spelat mest i förutom Norrköping, säger Niklas som tycker att man ska gå och se Northern Upbeat nästa gång de lirar.
- Man får en jävligt kul kväll när man går och ser oss. Vi är ett jäkligt bra liveband. Det är energi och glädje och man vill dansa. Många beskriver oss som att vi har en punkig attityd till soul, och vi försöker att inte stå still en sekund, säger Roger.
Till top