Söndagsintervjun: Project XY

kultur / Permalink / 0

Project XY

Project XY med medlemmar från Linköping och Norrköping lirar hård metal med slagfärdiga refränger och arenapotential. Nu är de aktuella med nya singeln "Too late for sunrise" och en vår som är späckad med spelningar.

 

Project XY bildades hösten 2014 ur en längtan efter hårda riff och catchiga refränger. Bandet består idag av Jimmie Zetterdahl på sång, Erik Karlsson på gitarr, Martin Persson på trummor, Joacim Johansson på gitarr och Jesper Nochmar på bas, vilket är en ganska ny sättning. Tidigare gjorde dåvarande gitarristen Rasmus mycket av riffen men han slutade i bandet i augusti och det har påverkat låtskrivandet.

- Nu är bandet i en ny fas. Det ska bli spännande att höra hur det blir, säger Martin och får medhåll av Erik och Jimmie som också är med vid intervjun.

- Alla är mer delaktiga nu i skapandet av musiken, säger Erik.

- Åtminstone den första låten vi gjort är lite mer melodiös, men vi vill fortfarande behålla ett hårt sound. Det har blivit mer arenametal, kanske man kan säga. Det passar publiken bra, de kan hoppa och sjunga med. Men vi har inte sålt oss, säger Jimmie.

 

I mars gav Project XY ut en EP med fyra låtar som finns att höra på Spotify. Den följdes upp i september av singeln "Circles" som även har en video. Nu är bandet aktuellt med sin nya singel "Too late for sunrise" som släppts lagom till bandets spelning i Linköping den 28/1 som förband till Corroded. Det är bara den andra spelningen med den nya sättningen och de hoppas att publiken kommer gilla vad de får se på scenen.

- De får höra en ny låt, och det brukar alltid bli bra röj när vi spelar. Både när vi körde på Stadsfesten och när vi hade skivsläpp på The Crypt var det mycket folk, säger Jimmie.

 

Sedan följer februari med spelningar varje fredag och lördag, mestadels i Sverige. Det följs upp i april med en rad spelningar utomlands.

- Vi samarbetar med Rochkan Management som hjälper oss att hitta gig, så vi ska försöka komma ut och spela så mycket som möjligt under våren, säger Martin.

- Sen har vi förhoppningsvis tillräckligt mycket låtar för att spela in en fullängdare till hösten eller vintern, säger Jimmie.

- Låtar kommer hela tiden, det är bara frågan om vad som är bra och sen sortera ut det, säger Erik.

 

Hur ser den långsiktiga planen ut?

- Förhoppningen är att hamna på ett skivbolag, helst utomlands, och åka ut på en riktig turné. Vi vill inte bara bli ännu ett Linköpingsband. Pojkdrömmen är att man ska kunna livnära sig på musiken, men det är såklart svårt, säger Jimmie.

- Det ska bli kul att spela mycket under våren och försöka göra sig ett namn. Vi letar skivbolag och är öppna för förslag, säger Martin.

Till top