Söndagsintervjun: Systemkollaps

kultur / Permalink / 0
Systemkollaps håller punken levande

Vissa hävdar att Sverige drabbats av systemkollaps, och det stämmer om man menar punkbandet från Linköping. I december släppte kvartetten sin första platta "Är vi alla lika" och nu jobbar de för fullt med att skriva nya låtar och jaga flera gig.

Linköping har en lång historia som punknäste, och det verkar hålla i sig även 2017. Det senaste tillskottet heter Systemkollaps.
- I februari 2015 drog jag och Jögga igång efter att Svensk Punk lade av. Skägget kom med någon gång på våren och Järnet någon gång innan jul. Det första gigget var på The Crypt i mars 2016, säger Kapten som bankar trummor i bandet.
Precis som han nämnde lirade han och gitarristen Sk8jögga tidigare i bandet Svensk Punk. Sångaren Skägget har rötterna i 90-talets hardcorekultur, och så har vi bandets toyboy Järnet på bas, som med sina 24 år är sisådär 20 år yngre än de övriga medlemmarna. Han har dock inga problem med att lira punk ihop med "gubbarna" i bandet.
- Vad ska jag annars göra? Det finns inga andra att spela med. Jag har hattat runt och spelat rock i olika band och aldrig känt mig riktigt hemma, säger Järnet.

Hittills har det bara blivit fyra gig för Systemkollaps, alla på hemmaplan. Förutom The Crypt har de spelat två gånger på L´Orient och nu senast på Palatset som förband till Charta 77.
- Vi har varit lite lata med att fixa spelningar. Vi har mest varit i den kreativa processen och skrivit nya låtar, säger Skägget.
- Men den senaste spelningen var jättebra. Ägaren sa att det är sällan man ser att publiken springer fram till scenen direkt för att se ett lokalt förband, säger Järnet.

I december gav de ut debutskivan "Är vi alla lika", som de spelade in live och sedan bara lade sång på. Det hela var, i sann punkanda, klart på endast sex och en halv timme. Musiken beskriver de som en mix av råpunk, HC och lite, lite trallpunk.
- Det är så vi låter, vi gör som vi vill. Vi har olika influenser och det är därför vi låter som vi gör säger Skägget.
- När vi bildades ville vi låta hårdare än vårt förra band, och ha hårdare sång. Och det fick vi - med råge, säger Kapten och fortsätter:
- Vi har fått bra respons på plattan och sålde en hel del på Charta 77-gigget.

Hur är punkscenen i Linköping?
- Den var lite tråkig ett tag, men nu börjar det ploppa upp lite nya band, som Grå Vardag och Sista Anslaget. Och det finns även många bra punkband i Norrköping, säger Sk8jögga.

Närmast på tur står en spelning på Biker´s Day i Linköping 6/5, ett gig på en privatfest samt en spelning på Club Peking i Norrköping 10/6. I september kommer de även att vara förband till Strindbergs på Palatset i Linköping.
Vad händer mer framöver?
- Vi har nog tänkt att spela in en ny skiva till hösten, säger Sk8jögga.
- Och så satsar vi på att komma ut på lite punkfestivaler, säger Kapten.
Till top