Krogkrönika

Fest & sånt / Permalink / 1
Ta det kallt, ta en öl

Ibland får man nästan frysskador på händerna när man beställer in en öl på krogen. Det är dags att ändra på den utbredda synen att öl alltid ska serveras kall.

Dricker folk öl för att svalka sig eller för smakens skull? Frågan är berättigad eftersom öl på krogen ofta serveras för kall. Och många verkar tro att det att det är just så den alltid ska serveras, så kylig att man blir frusen om fingrarna av att hålla i glaset.

Det finns en poäng i att servera öl något kallare än vad den bör drickas eftersom öl blir varm ganska snabbt, men i Sverige tycks vi resonera att alla öl alltid ska vara så kalla som möjligt. Ju kallare desto bättre. Vissa krogar har till och med det som en del i sin marknadsföring att de serverar extra kall öl. Och tyvärr är vi allt för få kroggäster som ifrågasätter det.

Det är så klart skillnad på öl och öl också. En lager passar generellt att serveras i en lägre temperatur än ett mustigare öl. Man skulle kunna säga att en huvudregel är att ju ljusare en öl är desto bättre fungerar den att serveras kall. Men många ställen behandlar alla öl på samma sätt, det ska vara så kallt som möjligt oavsett öltyp. Detta stämmer såklart inte, en IPA förlorar exempelvis sina goda smaker om den dricks för kall, och detsamma gäller många andra öltyper.

Inte ens alla lageröl ska drickas kalla. En blaskig Heineken tjänar knappast på att serveras pissljummen men till exempel Brooklyn eller Samuel Adams ska absolut inte vara för kall utan kan vara snudd på rumstempererade för att komma till sin fulla rätt. Och det är inte bara temperaturen som är viktig, även glasets form har betydelse för smaken.

Specialiserade ölkrogar har insett detta och serverar sina öl i specifikt anpassade glas. Mindre kunniga ställen serverar däremot alla öl i samma typ av glas - och i samma temperatur. Oftast iskalla. Och kanske bryr sig inte deras kunder, kanske dricker de inte öl för smakens skull, utan för alkoholen eller svalkan.

Min syn på är dock denna: vill ni ha nåt kallt när ni är på krogen - skippa ölen och beställ in glass istället.
#1 - - PR:

Kall e god men du föredrar ju din gratis

Till top