Musikkrönika

kultur / Permalink / 0
Mera tysk umpa bumpa

Höstens oktoberfester har fått mig att inse en sak: vi behöver mer tysk musik.

Enda gången det är okej att anamma den tyska kulturen är på hösten, när det anordnas oktoberfest var och varannan helg. Under övriga året är allt som har med Tyskland att göra i det närmaste förbjudet. "Tysk" är i princip ett skällsord. I Tyskland har de mustasch, lyssnar på usel musik, saknar känsla för mode och är så effektiva och pedantiska att det blir otäckt. För att inte tala om det där tunga arvet de bär på, med en viss mustaschprydd diktator i spetsen.

Under september och oktober är det dock fullt accepterat, och i det närmaste påbjudet, att omfamna att som har med lederhosen, öl och umpa bumpa-musik att göra. Trink, trink brüderlein trink! Dirndl, München och flätor. Ein prosit, der gemütlichkeit!
Själv kan jag inte få nog av oktoberfester och har insett att jag vill höra tysk musik även under det övriga året. Inte bara umpa bumpa (även om all tysk musik på något sätt är umpa bumpa i grunden), utan tysk musik överhuvudtaget.

Under många decennier var svenskt och tyskt musikliv intimt sammankopplade. De gav oss ordet schlager, vi gav dem Zarah Leander, Siw Malmkvist och Sylvia Vrethammar. Än idag är det vanligt för svenska band, även relativt oetablerade, att åka på Tysklandsturné, men när det gäller det motsatta har något hänt på senare tid. På 80-talet var tysk musik fortfarande stor i Sverige med artister som Scorpions, Accept, Nena, Alphaville och Modern Talking men sedan dess har svenskarnas intresse falnat rejält för tysk musik. Ibland dyker det upp en Blümchen eller ett Rammstein, men tyska artister som får breda genombrott i Sverige blir allt ovanligare för varje år som går.

Så kan vi inte ha det, det är dags att åter bejaka tysken inom oss. När denna tidning kommer ut är det val i Tyskland, och vi har också ett val att göra - att bli mer tyska eller stagnera som nation. Vi har redan tagit oktoberfesterna till våra hjärtan och det är en bra start. Nu går vi in i november och då är det passande nog dags för Movemberkampanjen där landets män odlar sina mustascher. I år är det 70 år sedan Stig Dagermans "Tysk höst" gavs ut, en händelse som ser ut som en tanke.
Till top