Filmrecension: Get out

Film / Permalink / 0
Get out

I en tid när det går tretton likartade standardrysare på dussinet är det kul när det dyker upp en skräckfilm som vågar vara lite annorlunda. "Get out" regisseras av debutanten Jordan Peele och han har verkligen lyckats att hitta en unik och fräsch ton. Det bjuds på mycket skratt och knäppheter, men samtidigt sitter man konstant på helspänn för det ligger en ständig känsla av obehag i luften utan att man riktigt kan sätta fingret på vad det är.
Vi får följa den svarta killen Chris som ska träffa sin vita tjej Roses föräldrar för första gången. De är jättetrevliga, och föräldrarnas vänner likaså, fast brorsan och hushållspersonalen verkar bestämt lite märkliga. Och snart märker Chris att allt inte står riktigt rätt till. Exakt vad det är som pågår är dock länge höljt i dunkel för både honom och publiken.
Peele lyckas skapa spänning på ett gammaldags sätt, genom antydningar och skevhet istället för genom blodsplatter, övernaturligheter och hoppa-till-scener, även om sånt också förekommer till viss del. Och "Get out" skulle även nästan kunna klassas som komedi, inte minst genom bifiguren Rods roliga insatser. Peele håller dock balansen perfekt, och kryddar dessutom anrättningen med några riktigt minnesvärda scener.

4/5
Till top