Krogkrönika

Dags för en riktig takbar?

Sköna sommarkvällar med en drink i handen och staden som breder ut sig där nedanför. När får vi den första riktiga takbaren i Östergötland?

Få saker utstrålar lika mycket internationellt nattliv som en glamorös takbar. Det är en speciell känsla att lämna gatans brus och ta hissen upp till en annan värld där man dansar under stjärnorna, sippar på drinkar och minglar runt långt ovanför den tråkiga vardagen där nere på markplan där det vanliga livet utspelar sig. Det är en känsla av flärd och utvaldhet. Och det är hög tid att vi får uppleva den även här i vårt eget län.

På sajten Rooftopguiden finns många av världens fräckaste takbarer samlade för den som vill drömma sig bort till ett liv med goda drinkar på exotiska platser. Några som delvis lever det livet är killarna Hans Ebenman och Richard Fredricson som har rötterna i Östergötland, och som för sisådär två år sedan startade sidan när de upptäckte att det saknades en lättöverskådlig lista över världens takbarer. Sedan dess har de med hjälp av kontakter världen över samlat fakta om över 1000 takbarer i över 100 städer runt om på jorden.

Bangkok är en riktig bra stad när det gäller takbarer och mest kända är förmodligen Vertigo och Sirocco (känd från filmen "Baksmällan 2"), som många turister, däribland jag själv, brukar passa på att besöka när de är i staden. Men Bangkok är inte unikt. Varje stad med självaktning kan ståta med ett antal fräcka takbarer, och nu vore dags att vi får möjlighet att stuffa under natthimlen även i Linköping och Norrköping.

Med en takbar menar jag inte en terass eller balkong på tredje våningen. En takbar ska ge en rejäl utsikt över staden och ligga så högt upp att gatans sorl försvinner. Helst ska den vara belägen allra högst upp på byggnaden. Men höjden är inte allt, en riktig takbar ska även utstråla viss elegans och klass. Här får man dock vara försiktig, för många takbarer gör misstaget att bli alltför stela och tråkiga, med generisk ambientmusik och svindyra drinkar. En lyckad takbar har en avspänd atmosfär och utstrålar partystämning, men med ett visst mått av stil.

I dagsläget har både Linköping och Norrköping ont om hus där det skulle passa att öppna en riktig takbar. Men så behöver det inte vara för evigt. Därför riktar jag mig nu till stadsplanerare och byggherrar: nästa gång ni bygger - tänk högt, tänk coolt, tänk storstad. Tänk takbar!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0