Musikkrönika

Gitarrhjälten spelar på sista versen

Yngwie Malmsteen har ägnat vintern åt att turnera i USA. Kee Marcello har kuskat runt på de brittiska rockklubbarna och John Norum rockar på för fullt med Europe. Passa på att se dem när ni kan, för gitarrhjältarna är på väg ut.

Allt eftersom populärmusiken blir alltmer elektronisk blir den klassiska gitarrhjälten alltmer sällsynt. Storhetstiden var på 80-talet när den breda hårdrocken var som störst och rockvideorna ofta innehöll en långhårig snubbe som stod i motljus på en bergsklippa och rev av ett gitarrsolo.

Steve Vai, Angus Young, Eddie van Halen, Ace Frehley, Joe Satriani, Slash...rockhistorien vimlar av kända gitarrhjältar men de blir stadigt färre. Något har hänt mellan att Johnny Cash hävdade att gitarren inte är ett instrument utan ett vapen och idag då "gitarronani" är ett av musikbranschens värsta skällsord.

Kanske blir Dregen den sista riktiga gitarrhjälten vi får fram i Sverige? Synd i så fall, tycker vi här på tidningen och vill därför hylla några klassiska gitarrhjältar för att om möjligt få den yngre generationen att föra vidare traditionen av effektpedaler, bländande fingerteknik och tuffa rockposer.

Keith Richards
Kifen har blivit symbolen för gitarrsnubben, fast kanske mer för sin attityd och sitt leverne än för själva gitarrspelet.

Jimmy Page
Mannen bakom Led Zeppelin-soundet.

Ry Cooder och Duane Allman
Mästarna på slideguitar.

Stevie Ray Vaughan
Snacka hjältar med en gitarrist och detta är ett namn som garanterat kommer upp.

Chuck Berry
Uppfann rock´n´rollen och introducerade elgitarren på allvar.

Robert Johnson
Sålde sin själ till djävulen och fick gitarrspelet i utbyte.

Eric Clapton
Har levererat fläckfritt gitarrspel i över 50 år.

B.B. King
Gjorde gitarren personlig genom att döpa den till Lucille.

Jimi Hendrix
Ford Fairlane sa det bäst: "1969 Fender Stratocaster, original pick-ups, maple neck, strung upside down for a left-handed motherfucking genius, Jimi Hendrix".

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0