Söndagsintervjun: Birgitta Ohlsson

kultur / Permalink / 0
Vill ge den duktiga flickan upprättelse

Förra året författardebuterade Linköpingsbördiga Birgitta Ohlsson med sin bok "Duktiga flickors revansch". Sedan dess har det hänt mycket i den liberala riksdagsledamotens liv. Hon har gett upp de politiska ambitionerna, men fortsätter att kämpa för de duktiga flickorna.

I höstas utmanade Birgitta Ohlsson Jan Björklund om partiledarposten i Liberalerna - och förlorade. Efter nederlaget meddelade Birgitta att hon skulle lämna politiken, men kanske har hon redan en ny karriär på gång, som författare? 2017 gav hon ut boken "Duktiga flickors revansch", där hon ville ge den "duktiga flickan" upprättelse. Med utgångspunkt i sitt eget liv visade hon att duktighet och höga prestationskrav inte behöver vara en börda. Det kan lika gärna vara ett maktmedel och ett redskap på vägen mot ett mer jämställt samhälle.

Nyligen talade Birgitta Ohlsson på Östergötlands Bokmässa, där hon berättade en historia från skolgången när en kille hade sönder hennes pärlplatta. Istället för att säga till killen sade läraren till Birgitta: "men lilla gumman, det var väl inte så farligt". Det var ett talande exempel på hur duktiga flickor ofta bemöts, och det är en attityd i samhället som inte bara är ett svek mot flickorna utan även mot pojkarna, menar Birgitta.

Enligt Birgitta var ordet duktig flicka ett begrepp som varit accepterat och till och med positivt laddat fram till 1990-talet. Då kom en rad böcker som började ifrågasätta och ändra bilden av kvinnors duktighet, vilket ledde till en backlash som hon velat ändra på. Samhällets syn på högpresterande kvinnor har till stor del varit att de ska sluta vara duktiga och sänka kraven på sig själva, men Birgitta menar att det är en felaktig bild och att vi istället har mycket att lära av den duktiga flickan.
- När jag började skriva boken var det många myter som jag själv gått på, men som inte stämmer när man borrar ner sig i statistiken. En sådan myt är att duktiga flickor är mer psykiskt sköra. En annan är att det är vanligare med ätstörningar och anorexia, men det läkarna säger unisont är: sluta klanka ner på de duktiga flickorna, för det finns ingen sådan korrelation.

Några av kapitlen i boken tar upp motståndet mot duktiga flickor, och det kommer från alla möjliga håll.
- I delar av vänstern får kvinnor göra klassresor, men bara om alla andra får göra det också. Men även högern har problem med duktiga flickor. De får läsa på universitet och göra karriär, men den manliga normen råder så de får inte vara förmer än karlarna. Jag fick tre recensioner av boken i Aftonbladet, varav två och en halv var sågningar. Kulturmannen Göran Greider var halvt positiv och tyckte att jag åtminstone hade en "bra personlighet".
- Sen finns det en grupp duktiga flickor jag brinner lite extra för och det är hedersförtryckta, glömda, tysta kvinnor. Vi har flickor idag som växer upp i områden med hedersförtryck och inte får det stöd de behöver, och det är ett enormt svek, säger Birgitta som är glad över att det finns passionerade lärare som ser till att det ändå kan gå bra för många av dessa flickor.

Boken avslutas med tio budord till duktiga flickor, som exempelvis "Du ska kräva meritokrati" och "Du ska inte curla karlarna". Det viktigaste budordet är det avslutande "Du ska följa din inre kanariefågel", som är en hänvisning till de brittiska gruvorna där man ända fram till 1986 hade kanariefåglar som varnade när luften blev för dålig. När de slutade kvittra visste man att det fanns giftiga gaser i gruvschakten.
- Det är så duktiga flickor ska se på sin duktighet. När vi inte kvittrar längre är det dags att flyga vidare.
Till top