Krogkrönika

Fest & sånt / Permalink / 0
Varannan vatten - en klassiker som står sig

Julen står för dörren och många barn önskar sig säkert en vit jul, i dubbel bemärkelse. Men det är inte bara vid juletid som man bör dra ner på sitt drickande, även resten av året kan man gott minska sin alkoholkonsumtion. "Varannan vatten" är en gammal klassisk devis som står sig väl än.

Att alkoholkonsumtion har många negativa effekter behöver man knappast påpeka, det känner alla till. När uteserveringarna öppnar på vårkanten är det lätt att dras med i hysterin och spendera halva sommaren i solen på någon servering med ett glas i handen fram tills de stänger i oktober. Uteserveringskulturen har blivit något av en folkrörelse och alkoholkonsumtion överlag är norm vid sociala sammankomster, vilket egentligen är konstigt med tanke på hur många negativa effekter som drickande har: sömnproblem, dålig kondition, fetma, kriminalitet, ångest, impotens, obekväma sociala situationer och en hel del annat.

Ändå är det få alkoholkonsumenter som är beredda att helt ge upp sitt drickande, så vi får nog acceptera att alkoholen är här för att stanna för gott. Men man kanske inte behöver dricka så mycket? Forskning har visat att välbefinnandet när man dricker alkohol är som störst vid det första glaset. Redan efter andra eller tredje ölen eller vinglaset minskar de positiva effekterna, och efter det dricker man mest av sociala skäl eller "gammal vana". Många är vi som kan vittna (oftast dagen efter) om hur onödiga de där sista glasen var, de där sista drinkarna som inte tillförde något mer än en rejäl bakfylla.

En lyckad fest är en fest där man håller sig pigg och fräsch länge och inte somnar i en soffa halvvägs in på kvällen. En lyckad fest är en fest man minns dagen efter. Och ett bra sätt att göra det är att köra klassikern varannan vatten. Anledningen till att det gamla tipset lever kvar år efter år är ju att det faktiskt funkar. Men det finns fler sätt att dricka mindre, exempelvis att dricka drycker med lägre alkoholhalt, att inte dricka slentrianmässigt och att släcka törsten med vatten istället för med öl. Det finns även ett annat klassiskt knep för att undvika bakfylla, nämligen att sluta dricka vid tolvslaget. Det funkade för vår föräldrageneration så det funkar nog för oss också.
Till top