Söndagsintervjun: Ackapellen

Ackapellen - slyngelrockare med stora planer

I juli gav Norrköpingsbandet Ackapellen ut sin debut-EP "Ingognito". Nu vill de ut och gigga mer för att kunna ta nästa steg i sin utveckling.
- Man märker när man repar inför ett gig att man blir mer fokuserad, säger sångaren Simon Martinz.

Ackapellen bildades så sent som 2016 men låter redan som ett etablerat band. Trummisen Kenny Kotoneva och basisten Oskar Lundmark hade spelat i ett band tidigare och från början var tanken mest att kompa sångaren och gitarristen Simon Martinz. Efter två konserter som trio kände de att det behövdes en gitarrist till, så de tog de in Petter Göransson och Ackapellen var fött.
Från början var musiken någon slags trubadurpunk men med tiden har de utvecklats till vad man kan benämna som slyngelindie. Eller rakt-på-sak-indierock, som Kenny kallar det. Influenserna kommer från alla möjliga håll, från Foo Fighters till Solen.
- Vi står inte riktigt på samma nivå men vi lyckas i alla fall skriva låtar, säger Simon som är den huvudsakliga låt- och textförfattaren.

Hur kom ni fram till bandnamnet Ackapellen?
- Vi diskuterade länge vad vi skulle ha för namn, säger Oskar.
- På engelska kan man kombinera ett verb, en färg och ett objekt så blir det bra, men på svenska är det lite svårare, säger Simon.
- Många tror att vi kör a capella-musik. Det är lite kul att leka med folks förväntningar när de hör bandnamnet, säger Oskar.

I somras släpptes EP:n "Inkognito" med fem låtar energistinn och välproducerad rock med svenska texter.
- Den blev väldigt mycket bättre än vad vi trodde. Men vi var väldigt inrepade och har viss erfarenhet av att spela in tidigare. Jag tror att vi kan tilltala ganska många, vår musik är både röjig och energifylld, säger Kenny.
- Jag har bara hört bra saker, folk är positivt överraskade, säger Petter.

Nu pratar bandet om att spela in något nytt. De har många låtidéer på lager, men framförallt vill de ut och spela och allra helst utanför Norrköping. Tidigare har de turnerat med Livekarusellen, uppträtt på Kulturnatten och Augustifesten i Norrköping och på Palatset i Linköping.
- Jag har lite kontakter i Stockholm, så vi ska försöka få till några spelningar där och åka dit någon helg, säger Petter.

Hur är Norrköping som musikstad?
- Det händer inte jättemycket, och det är många band som tävlar om utrymmet. Det skulle behövas en arrangör som satsar på livemusik, det saknas en naturlig scen för lokalband, säger Kenny.
- Norrköping borde arbeta mer på det befintliga musiklivet istället för att ta hit saker utifrån, säger Simon.

Hur är standarden på banden i stan?
- Relativt bra skulle jag säga, tycker Kenny.
- Jag tycker tvärtom. Det är väl vi och typ två till som bryr sig om att skriva bra musik, säger Oskar.

Hur ser planerna ut för Ackapellen framöver?
- Nu har vi fått lite struktur på hur vi ska söka spelningar, och sen blir det nog någon form av inspelning i början av nästa år. Jag känner 100% för det här, och så länge det är så finns det inget slut för Ackapellen, säger Simon.
- Vi ska inte bli störst i Sverige, men vi ska bli bäst i Sverige - det känns ändå rimligt, säger Oskar.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0