Resekrönika

Smarta råd som ger dig råd att resa

"Nu kan alla flyga" är en slogan som det malaysiska lågprisflygbolaget Air Asia brukar använda sig av. Men det är inte bara lågprisflygets framväxt som gör att allt fler människor har råd att åka på semester, det finns många smarta sätt man kan finansiera sin drömresa på.

Att åka på semester är inte gratis, men det finns många sätt man kan kapa kostnader på. Utan att det för den skull förtar nöjet med resan. Särskilt den som är lite flexibel i sitt resande kan spara en hel del pengar.
Till att börja med kan man boka sin resa själv. På nätet finns en stor mängd prisjämförelsesajter där man kan jämföra priser på flygresor, hotell och hyrbilar. Förutom att det går att spara mycket pengar tycker många att det är roligt att surfa runt på nätet och planera sin resa. Är man dessutom flexibel med datumen kan man oftast spara mycket kosing. Flygpriser kan skilja mycket från dag till dag. Enligt en undersökning är tisdagar den billigaste dagen att flyga på. Undvik lov och storhelger och satsa på lågsäsong om du har möjlighet, då kan ofta priset på flygresor och hotell halveras.

Ha ett öppet sinne när du kollar efter flygresor. Den som vill åka till Thailand behöver inte nödvändigtvis flyga till Bangkok, utan kan lika gärna välja exempelvis Kuala Lumpur eller Singapore, och enkelt ta sig till Thailand därifrån. Var också noga med att kontrollera flygtiderna så du maximerar dagarna. Ibland kan det vara smart att flyga på natten, då kan man spara kostnaden för en hotellnatt och utnyttja dagen bättre.
Lågprisflyg kan vara jättebra i många fall, men glöm inte att räkna in alla olika tillägg och transferkostnader. I slutändan kan lågprisflyg kosta lika mycket som ”vanliga” flyg, fast med sämre standard och fler irritationsmoment.
På samma sätt ska man resonera när man väljer en annan flygplats än sin lokala. Det kan ofta gå att hitta något billigare resor från Arlanda på grund av det större utbudet men man slipper kostnaden för resan till Arlanda, långtidsparkering, eventuell hotellövernattning och mat på flygplatsen. Dessutom sparar du mycket tid, vilket gör att du kanske behöver ta mindre ledigt från jobbet.

Ett annat grundtips är att resa med lite packning. Att betala avgifter för övervikt på bagaget känns som en onödig utgift. Och ska man bara vara borta en weekend kanske det räcker med ett handbagage? Särskilt på lågprisflyg kan man spara mycket på att resa utan incheckat bagage. Gå även med i olika bonusprogram (förutom flyg även SJ, hotellkedjor och hyrbilsföretag) Flyger du mycket med samma bolag kan du tjäna ihop till gratisresor eller andra förmåner. Om du hyr bil, jämför noga priserna beroende på var du hämtar och lämnar bilen. Det kan skilja mycket i pris mellan exempelvis flygplatsen och centrum.

Det finns hur mycket tips som helst: skippa reseförsäkringen, jobba under resan, sänk hotellstandarden. Välj resmål efter bästa valutakursen. Hyr ut lägenheten medan du är borta. Testa couchsurfing och hembyte. Anmäl dig att stanna en extra dag vid överbokning av flyget. Undvik dyra utflykter och passa på att gå till tandläkaren när du är i billiga länder. Det stämmer verkligen - numera kan alla flyga.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0