Söndagsintervjun: Edvin Greneskog

Det var ett tufft och jämnt startfält när den östgötska finalen av Livekarusellen avgjordes på Dynamo i Norrköping den 28 april. När rösterna var sluträknade var det Edvin Greneskog & Molotovmaskinen som stod som segrare och får representera Östergötland i Riksfinalen den 26 maj.

Popbandet från Rimforsa började egentligen som ett soloprojekt av Edvin Greneskog, men i julas föreslog hans bror Victor att de skulle dra ihop ett band, så de samlade lite kompisar från Liljeholmens folkhögskola lagom till att Livekarusellen drog igång.
- Första gången vi spelade tillsammans var på Katapulten. Vi har laborerat med sättningen och hade vid ett tillfälle tre synthar, men vi har spelat ihop oss och det har varit jättevärdefullt att få komma ut och spela på riktigt. En av spelningarna var i en korridor i en fritidsgård där lyset var på, väldigt kommunal stämning sådär, men det var viktigt att lära sig spela även under de förutsättningarna, berättar Edvin.

Det snabbt ihopsatta bandet gjorde bra ifrån sig under poolturnén och plötsligt befann de sig i distriktsfinal, där kvalitén på motståndet hoppade upp ett snäpp.
- Det var jättebra bredd på stilarna. Hög kvalitet överlag och alla körde sin grej. Det kändes mycket som att det i slutändan handlade om smådetaljer och tycke och smak hos juryn vilka som skulle vinna. Det var kul att få upp öronen för vilka andra band som håller på och eventuellt kan bli framtida samarbetspartners.

Hur kändes att vinna?
- Det kändes fantastiskt bra faktiskt. Vi hoppades och trodde att det var möjligt, men redan efter att vi hört det första bandet insåg vi att det inte var någon självklarhet. Det skulle ha känts okej även om vi inte skulle vinna, men sen gick det vägen till slut ändå.

Varför tror du att ni vann?
- Jag tror att de beror på att mina instrumentalister är riktigt grymma och att den stilen vi kör ligger rätt i tiden och stack ut lite. Jag tycker vi har blivit ganska tajta och har även fått höra att vi har välskrivna låtar.

Förutom segern utsågs även bandets trummis till bästa instrumentalist och Edvin själv blev bästa scenpersonlighet.
- Jag kan inte hålla mig från att snacka, jag har alltid varit en skämtare och gillar att hålla låda. Många är nog inte beredda på kontrasten mellan vår musik som är ganska deppig och att det då kommer nån som står och skämtar.

Som vinnare i distriktsfinalen får Edvin Greneskog & Molotovmaskinen representera Östergötland i Livekarusellens riksfinal i Karlstad den 26/5. Det gäller även tvåan, som blev hårdrocksbandet Scent of Lord från Finspång.
- Målet är att vinna men det blir nog som på distriktsfinalen. Vi kan öva mycket men när vi är där och hör de andra så är det nog inte lika självklart längre, säger Edvin.

Förutom riksfinalen, vad har ni för planer framöver?
- Vi har lite spelningar på gång, och nu när låtarna sitter har vi tänkt att spela in medan vi fortfarande har medlemmar som går på folkhögskolan.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0