Söndagsintervjun: Jacob Huddén

Jacob Huddén har musiken i blodet

Storband, soul och Sinatra är tre exempel på den musikaliska bredd som Norrköpingsartisten Jacob Huddén har på sin repertoar.
- Musiken har haft en väldigt stor del i mitt liv och jag har mer eller mindre levt på musik hela livet. Men för att göra det måste man vara flexibel och mångsidig, säger Jacob Huddén som själv är ett praktexempel på de två egenskaperna.

Musiken har liksom alltid funnits där i Jacob Huddéns liv. Redan som treåring gick han runt och blåste i munspel och sedan dess har det bara rullat på. Det första egna bandet Sonic Zone bildade han 1985 och i början av 90-talet var han kapellmästare i en uppsättning av "Trollkarlen från Oz" med musik av Janne Schaffer. Han var med i bandet Pep Talk som kompade artister som Tommy Körberg, Pugh Rogefeldt, Stig Vig och Robert Wells runt om i Sverige, och 1996 stack han till Los Angeles där han gick en musikutbildning och bland annat spelade på legendariska klubben The Roxy på Sunset Strip. När han kom tillbaka lirade han med Norrköpingsbandet Inspector Jeff, som på något sätt plötsligt hamnade i Japan och så var han kapellmästare i SVT-programmet "Booster" där han bland annat kompade Procol Harum-sångaren Gary Brooker i låten "A whiter shade of pale". Bara för att nämna några saker i Jacobs musikkarriär.

Under eget namn har han gett ut skivorna "Se men inte röra" 2011 och "A lovely day" 2015. Den första var lite softare och där använde han sig av lokala musiker, men till den andra tuffade han till musiken en smula och samarbetade med amerikanska musiker som bland annat spelat med band som Earth, Wind & Fire, Toto och David Lee Roth.
- Nu jobbar jag med nytt material och har tio, femton grunder som är tänkta till en ny skiva, men idag är det svårt att veta hur man ska ge ut musik. Jag får se vad det blir av det.
Jag gör även lite produktioner åt andra, till exempel en singer/songwriter som heter Linda Ahlgrimmer. Det finns lite låtar på Spotify att lyssna på, säger Jacob.

Vad lyssnar du själv helst på?
- För mig går det lite i perioder. Jag lyssnar ofta väldigt intensivt på en musikstil ett tag, sen tröttnar jag och går vidare. Det är kul när det blir lite variation, jag blir rastlös annars. Det viktigaste är att det finns en känsla i musiken, att feelingen är där och att det är bra gjort.

Jacob spelar ofta med olika storband, som Söderköpings storband, Hardes och Sandviken Big Band. För ett tag sen fick han göra ett inhopp med de sistnämnda och framträda som "Norrköpings Frank Sinatra" tillsammans med Christer Sjögren, Andreas Weise och Kristin Amparo. Han har gjort shower i Mjölby med Kevin Lehnberg och Joyvoice, och i sommar ska han följa med Mjölby storband och Mjölby stadsmusikkår på spelningar i Tyskland. Utöver detta spelar han regelbundet med Lana Brunell och sitt band Mr Spruce. Han har också dragit igång Open Mic-kvällar på Lock, hop and barrel i Söderköping en gång i månaden där han ingår i husbandet. Nästa datum är den 28/4. På Valborg spelar han med Mr Spruce i Norrköping och den 5/7 uppträder han i Strömparken i Norrköping.
- Jag ser ljust på framtiden. I Norrköping har många scener försvunnit men i exempelvis Söderköping händer det mycket just nu. Men det går i vågor det där. Musik har en väldigt viktig plats i mångas liv och det händer mycket hela tiden. Idag innehåller till exempel alla mobiltelefoner musik när man köper dem, och den musiken är ju någon som har gjort. Det är väldigt lättillgängligt med musik idag, man kan lyssna gratis på YouTube och Spotify, men jag önskar också att folk går ut och lyssnar på spelningar och stöttar sina lokala artister.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0