Musikkrönika

Kvarsittning för rockbanden

I filmen "School of rock" lärde Jack Blacks rollfigur ungarna att spela rock´n´roll. Kanske borde han lärt dem rättstavning också, för det verkar vara en kunskap som många rockband saknar.

Det är lätt att skämta om amerikanska rockband som vill hotta upp sina bandnamn genom att använda bokstäverna Å, Ä och Ö. Vi har sett det hos Motörhead, Mötley Crüe och Brütal Legend, men allra mest komiskt blev resultatet hos det engelska speed metal-bandet Trojan som satte dit två prickar över O:et och således kallade sig för Tröjan.

Men vi svenskar har också en lång tradition av dålig grammatik, särskilt när det gäller dansband. Inom den genren känns det mer som regel än undantag att slänga in ett Z, X eller W på alla möjliga och omöjliga ställen. Det har vi sett hos exempelvis Zlipz, Contrazt, Jannez, Svänzons och Wizex.

Men det finns många, många fler exempel på att musiker borde ha spenderat mer tid i skolbänken och mindre i replokalen. Faktum är att det går att hitta ett rockband för varenda grammatikfel som finns. bob hund skriver bara med gemener. eMiL Jensen och tAKiDA blandar gemener och versaler, och det gör även t.A.T.u som även klämmer in punkter mellan bokstäverna.

Panic! At the disco har klämt in ett utropstecken mitt i bandnamnet och det har även Godspeed You! Black Emperor gjort. Fast de sistnämnda verkar ha svårt för att bestämma sig, för från början var bandnamnet Godspeed You Black Emperor! Men värst är !!!, som har ett bandnamn som ingen vet hur man ska uttala.

Även frågetecken kan sitta fel, det visar om inte annat ?uestlove. Andra bandnamn med grammatiska fel är Megadeth som stavat ordet death fel, Vio-lence som har slängt in ett helt felplacerat bindestreck, …And you will know us by the trail of dead som har skippat början på meningen och The Kristet utseende som...ja, gör det mesta fel. Och så har vi [Ingenting]
som hävdar att de inte har något namn, men borde det inte i så fall vara tomt mellan hakparenteserna?
Petter och Ison Glasgow är två rappare med dyslexi, men de kan trots detta stava sina namn rätt. Detsamma borde man kunna kräva av världens rockband.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0