Skivrecension: Abramis Brama

På skiva / Permalink / 0
Abramis Brama
Tusen år

I över tjugo år har Abramis Brama nu lirat sin proggiga hårdrock, och även om en del medlemmar bytts ut på vägen så lyckas bandet hålla fast vid sin stil. Deras konsekvens är en styrka men också en svaghet då mycket tenderar att låta likadant. De är ett stabilt band som håller en hög lägstanivå men ibland önskar jag att de skulle vilja ta ut svängarna lite och göra något som utmanar de gamla fansen och potentiellt lockar till sig nya.
Med rötterna i det skäggiga 70-talet för de vidare arvet från band som November och Black Sabbath, och mixar proggrock, hårdrock, stonerrock och folktoner. Ett klart plus är såklart att de gör det på svenska, och precis som med genrekollegorna i Dungen har det visat sig funka även utomlands.
Nya plattan "Tusen år" är den sjunde i ordningen och följer upp albumet "Enkel biljett" från 2014. Fansen lär bli nöjda, för det låter exakt så som man förväntar sig att en Abramis Brama-skiva ska låta. Riffigt, flummigt och tight. Allt sitter som det ska. Man känner omedelbart igen takterna, fraseringen och låtbyggandet. Och det är det man kan invända mot, för även om "Tusen år" är en bra skiva så har vi hört det förut.

3/5
Till top