Filmrecension: Jurassic world - Fallen kingdom

Jurassic world: Fallen kingdom

 

För tre år sedan återuppväckte man "Jurassic park"-konceptet och nu fortsätter filmserien med denna femte rulle. Den förra var ganska fantasilös och tråkig, men "Fallen kingdom" är snäppet bättre. Av flera skäl. Dels är den tekniskt bättre med ännu fläskigare effekter än senast. Det frossas ännu mer i skräcködlor, både i spektakulära storscener men även i det mer intima formatet. Men framförallt tar filmserien här en ny riktning som vi garanterat får se mer av i flera kommande filmer och som både känns häftig och nödvändig för att inte franchisen ska fortsätta upprepa sig.

Denna gång hotas de överlevande dinosaurierna på ön att slutgiltigt utrotas (precis som den där gången för miljontals år sedan) på grund av ett vulkanutbrott. Ett etiskt dilemma uppstår: ska man rädda redan utrotade djur som återuppväckts på konstgjord väg? Ett gäng skumma typer har såklart ekonomiska baktankar och fraktar över ett antal dinosaurier till fastlandet, och där börjar saker och ting såklart gå snett...

Utan att avslöja för mycket kan man säga att den nya miljön öppnar för nya spännande filmer framöver. Historien kring en ung flicka som förekommer i filmen känns också som ett nytt spännande spår. Det gör att "Jurassic park"-serien plötsligt gått från tjatiga upprepningar till något som det ska bli intressant att följa framöver.

 

3/5


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0