Krogkrönika

 

Roliga rörliga restauranger

Mat, dryck och nöjen gör sig bäst när man är i rörelse. Rullande restauranger är helt enkelt roligast.

 

För två år sedan var jag och två kompisar till Santiago i Chile. En av sakerna som fanns på vår todo-lista var att åka Tren del vino, ett tåg där man ut på den chilenska landsbygden och drack  vin. Vi gillade vin, att åka tåg och att prova nya grejer, så det lät som en riktig höjdarupplevelse. Tyvärr blev det inget, för om vi förstod saken rätt hade vintåget slutat med sin verksamhet.

Lyckligtvis finns det liknande vintåg på andra håll. Nu i oktober ska jag och en av de där Chileresenärerna till Napa valley i Kalifornien, och där har vi lyckats hitta ett tåg med ett snarlikt upplägg. Hoppas det går bättre denna gång.

 

Det är något visst med att dricka alkohol på tåg. Jag minns en tågresa mellan Bangkok och Nong Khai vid gränsen till Laos där vi spenderade många härliga timmar i restaurangvagnen. Häromåret tog jag nattåget till Umeå. Där var det hög stämning i restaurangvagnen innan vi gick och knoppade i vår sovkupé.

 

Festande blir nästan alltid roligare om man är i rörelse. Kanske beror det på att man är på väg mot ett hägrande mål och att det hela tiden blir nya intryck i och med att landskapet utanför förändras. Det kan handla om att partaja i bilen på väg till en festival eller att förfesta på bussen från en förort in till centrum. Jag är inget stort fan av raggarkulturen, men är det något de fattat så är det att den bästa festen sker i rullande tillstånd.

 

Om Östgötatrafiken verkligen vill öka resandet i länet borde de införa en restaurangvagn på Östgötapendeln. Spårvagnar med bistro finns i andra städer och har även provats i Norrköping. Partybussar med diskoljus och bar har funnits länge och vissa flygbolag talar även om att bygga plan med bardisk och dansgolv. Att partaja samtidigt som man åker är helt enkelt en ypperlig kombination som folk gillar.

 

 

De som varit bäst på att ta till sig detta är sjöfarten, och särskilt Finlandsfärjorna som byggt hela sin affärsidé på konceptet. Men det gäller inte bara stora kryssningsfartyg utan även mindre fartyg. I vårt närområde kan man exempelvis åka på grillkvällar på Kinda kanal och på räkaftnar på Roxen. Detta är något jag gärna skulle se utvecklas ännu mer, och inom alla transportslag. Nöjeslivet får inte stå stilla, då dör det. Kanske håller uttrycket "krogrörelse" på att få en ny innebörd.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0