Skivrecension: Strängen

På skiva / Permalink / 0

Strängen

Rock på svenska

 

Strängen, eller Robert Dahlqvist som han egentligen hette, blev känd som gitarrist i The Hellacopters men har lirat på en rad håll och kanter, bland annat i bandet Dundertåget och som soloartist.

Han gick tragiskt bort den 1 februari 2017, endast 40 år gammal. Det sista han gav ut var låten "Bangatan" hösten innan, som var tänkt som första singeln från en kommande skiva med titeln "Rock på svenska".

Plattan var i princip färdiginspelad och klar men hann aldrig ges ut innan Strängen gick bort. Efter en tids sorg började producenten Chips Kiesby och promotorn Calle Schewen kika på materialet och insåg att Strängen lämnat efter sig en kanonplatta. De fixade till det sista och nu är skivan här.

Det handlar mycket riktigt om rock på svenska. Äkta, skitig, opolerad rock. Åtta starka låtar med rå känsla och pardonlös inställning. Låttitlar som "Farsan söp ihjäl sig" och "Rocken är inte död", "Bangatan" i fullbandsversion och den något lugnare "Ingrid", tillägnad dottern, som avslutningsspår. Ett värdigt testamente från Strängen.

 

3/5

Till top