Söndagsintervjun: Anton Nessvi & Christel Valsinger

kultur / Permalink / 0

Stanna eller dra?

- podcasten "Kvar i stan" undersöker förutsättningarna för lokala musiker

 

Som musikskapare i Östergötland ställs man förr eller senare för frågan: ska jag söka mig till branschen i Stockholm eller ska jag fortsätta göra min grej på hemmaplan? Det finns goda exempel på både alternativen och det är just det valet som podcasten "Kvar i stan" vill grotta ner sig i.

 

Bakom podcasten står frilansskribenten Christel Valsinger, känd från "Musikguiden" i P3 och bandet The Pusjkins och nu aktuell med sitt nya band 500 Mil, samt Anton Nessvi som har Låghus Studio där han spelar in artister och håller kurser i musikproduktion. Han har även en egen musikkarriär, både som soloartist och som medlem i bandet Pilotsonen.

 

De både träffades när Christel gick en kurs hos Anton och snart kom det fram att båda hade gått och funderat på att starta en podcast om det lokala musiklivet. Sagt och gjort, den 28 augusti var det premiär och tanken är att det ska komma ett nytt avsnitt på 45-60 minuter varje vecka. Podduon kommer ofta ha med gäster med anknytning till Östergötland, men det behöver inte bara vara musiker utan det kan även handla om journalister, stylister, arrangörer och andra som på något sätt har en koppling till musikbranschen.

- Vi vill att det ska vara en inspirationspodd. Vi ska inte bara intervjua lokala artister utan vi vill lyfta fram folk som man kanske inte visste kommer härifrån, säger Christel och fortsätter:

- Vi hoppas att det inte bara är musiknördar som lyssnar utan att vi kan vara bredare än så. Musiken utgör en grund, men det är de mänskliga berättelserna som kommer fram som är intressanta. Med Julia Adams pratade vi inte bara om hur hon sitter hemma och gör musik utan vi kom exempelvis in ganska mycket på hennes boende. Men det där kommer nog skifta lite, vissa avsnitt blir säkert nördigare än andra.

- En förhoppning med podden är att väcka liv i den lokala musikscenen. Vi vill skapa en mötesplats där människor kan känna att de är del av något. Det kanske händer en massa saker som inte jag vet om, men det känns som att det finns många som gör sin grej, på sin egen kant. Vi vill hjälpa till med att skapa en tydligare musikscen, man ska veta: "de som håller på med pop är det här gänget". Det behövs fler scener och jag skulle vilja få in studentlivet mer i det övriga musiklivet, säger Anton.

 

Christel har varit och nosat på popstjärnelivet men alltid haft Östergötland som bas. Anton valde att flytta, men är sedan ett år tillbaka på hemmaplan igen. Det verkar inte finnas något rätt eller fel hur man ska göra, det intressanta är istället att undersöka varför olika personer gör olika val och hur man som musikskapare kan inspirera varandra.

- Fördelen med att bo i Linköping är att jag betalar väldigt lite för att ha en studio och väldigt lite för min lägenhet, jämfört med om jag skulle bo i Stockholm. Här kan man leva rätt fattigt men ägna sig på heltid åt musiken. Nackdelen är att branschen inte finns här på samma sätt. Det största problemet är att knyta kontakter. Jag tror det är svårt att komma in i branschen om man bara sitter här i Linköping, säger Anton.

 

Varför ska man lyssna på "Kvar i stan"?

- Om man är intresserad av kultur- och musiklivet i Östergötland. Det finns massor av intressanta personer som kommer härifrån eller verkar här. Support your local podcast, uppmanar Christel.

 

Tre poddtips från Anton:

*Lilla Drevet

*Fördomspodden

*Musikprodd-podden

 

Tre poddtips från Christel:

*The Moth

*Song Exploder

*Skäringer & Mannheimer

 

Några intressanta lokala artister som man bör hålla ögonen på, enligt Christel och Anton:

*FrankK (lämnat stan)

*Donika Nimani (kvar i stan)

*Eleonor Leone (kvar i stan)

*Julia Adams (lämnat stan)

*Märvel (kvar i stan)

*Siri Karlsson (lämnat stan)

Till top