Krogkrönika

Oktoberfesternas härliga tid

En av de senaste årens starkaste krogtrender är satsningen på Oktoberfester, en företeelse som tycks öka för varje år. Efter en lång skön sommar går vi nu in i hösten och den hektiska Oktoberfestperioden med bratwurst, öl och lederhosen. Har du ännu inte upptäckt tjusningen är det hög tid att göra det nu.

Oktoberfester har förekommit länge i Sverige men det känns som att det var runt 2010 som konceptet verkligen började ta fart, och sedan dess har svenskarnas fäbless för tysk mat, umpa bumpa-musik och öl i sejdel bara tilltagit.
Märkligt nog hör man fortfarande personer som koketterar med sin okunskap och stöddigt påpekar saker i stil med "Hö hö, varför har ni Oktoberfest i september? Det blev lite fel där va?". Men den som är lite påläst vet att Oktoberfest i München alltid arrangeras de sista veckorna i september och fram till första helgen i oktober.

München är originalet men idag har Oktoberfestkonceptet spridit sig till en lång rad länder, och i nästan varje svensk stad arrangeras det Oktoberfester av olika slag. Själv är jag en aktiv Oktoberfest-festare och hann under förra hösten med Stångebrofältet, Palatset, Malt & Humle och Horse & Hound i Linköping samt Knäppingen och Saliga Munken i Norrköping. Hade tänkt att gå på Östgötaporten också, men var i USA då, där jag också lyckades få en rejäl dos Oktoberfestkänsla. Lägg till det några privata Oktoberfester och man skulle kunna tro att jag fått mitt lystmäte, men icke! Jag vill bara ha mer.

Och faktum är att årets säsong redan är i full gång trots att vi bara befinner oss i augusti. Redan i början av månaden ordnades det Oktoberfester på Stångebrofältet i Linköping och på Tyska Torget i Norrköping, så det verkar finnas fler än jag som har svårt att hålla sig ända till september. Men det är då det tyskinspirerade festandet verkligen sätter fart. Missa inte Oktoberfesten på Palatset i Linköping med storbandet Helmut Jederknüller på scenen den 21/9. En vecka senare, den 28/9, anordnas en stor Oktoberfest på Saab Arena. Helgen efter det, den 5-6/10, kommer Saliga Munken i Norrköping ha sin traditionsenliga Oktoberfesthelg. I år har de flyttat den så den inte krockar med Kulturnatten, vilket var ett bra beslut. Och håll utkik, för det kommer garanterat arrangeras fler Oktoberfester än de jag nämnt här.

Men Oktoberfest i augusti, är inte det lite väl tidigt? Nejdå, Oktoberfest kan man och bör man fira året om!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0