Resekrönika

Resa / Permalink / 0

Hållbart resande på frammarsch

 

Svenskarna är ett av världens mest beresta folk, men ska vi kunna fortsätta med det i framtiden krävs det att vi ändrar vårt sätt att resa. Och lyckligtvis vinner det hållbara resandet mer och mer mark.

 

När Språkrådet i december presenterade årets nyord för 2018 var "Flygskam" ett av de nya uttrycken. Det beskriver en känsla av att det ur miljösynpunkt är en förkastlig handling att flyga, och är intimt besläktat med ett annat ord som är på stadig frammarsch: klimatångest.

Det känns som att 2018 blev en ögonöppnare för många och plötsligt har vi fått en molande oro i magen när vi sitter och bokar våra resor. Fler och fler vittnar om att nöjet med resandet håller på att försvinna på grund av klimathotet, och inser att något drastiskt måste hända - och det nu.

 

Jag är själv en av dem som börjat reflektera över mitt frekventa flygande. Nyligen bokade jag en flygresa till Dubai och klimatkompenserade för första gången. Jag betalade 111 kr som ser till att det planteras träd i Panama som ska kompensera för mitt CO2-utsläpp. Men det räcker inte, vi måste göra mer. Mycket mer.

Och det pågår en massa projekt för att göra resebranschen klimatsmartare. Flygbolagen satsar på gröna inflygningar, modernare och bränslesnålare plan, lättviktsmaterial ombord och mycket annat. Den som reser med KLM från Linköpings flygplats till Los Angeles flyger faktiskt med fossilfritt biobränsle efter att ha mellanlandat i Amsterdam, och liknande satsningar sker även på andra håll. I Norge satsar man stort på att alla inrikesflyg ska gå på el 2040. Och mycket tyder på att de lyckas, för efter en liknande satsning på biltrafiken är redan idag hälften av alla bilar som säljs i Norge el- eller hybridbilar.

 

Men framförallt är tåget på frammarsch, särskilt när det gäller resor inom Europa. Det byggs järnvägar för höghastighetståg, startas fler linjer för nattåg och försäljningen av interrailkort ökar stadigt. Fortfarande finns mycket kvar att göra, men inom en snar framtid kommer tåget vara det naturliga förstahandsvalet när vi ska besöka europeiska storstäder. Redan idag finns många tågresor som är sjukt bra, exempelvis om man ska till Köpenhamn. Kliv på i Linköping och tre och en halv timme senare kliver du av mitt inne i centrala Köpenhamn. Och det kostar bara 195 kronor.

Sveriges största resetidning Vagabond gav nyligen ut sitt första nummer som var helt inriktat på tågresor. Det blev en enorm succé och när jag mejlade chefredaktör Fredrik Brändström svarade han:

- Det känns som det finns ett enormt sug efter tåg just nu, det var länge sedan vi fick ett sådant enormt gensvar från läsarna på ett nummer. Tror att många känner kval inför att resa mycket och långt med flyg, samtidigt som man har en lust att fortsätta upptäcka världen. Där kan tåg vara lösningen på problemet. Jag tror att vi nu bara ser början på denna våg av hållbart resande.

Till top