Vägen till Vita Huset. Del 5

Tobi talar / Permalink / 0
Jag erkänner: jag har underskattat den progressiva vågen i USA. Redan 2016 var Bernie nära att bli demokraternas kandidat och blir det ingen progressiv seger 2020 så blir det det definitivt 2024. Och det är inte bara en magkänsla, alla siffrorna finns ju där. En överväldigande majoritet av den amerikanska befolkningen vill ha allmän och skattefinansierad sjukvård, hårdare vapenlagar, bättre föräldraförsäkring osv.
Kollar man mätningarna så backar Biden lite och Kamala lite mer. Bernie och Warren går bra och Buttigieg har börjat närma sig en smula bakifrån. Det är så tydligt att det är på vänsterkanten som idéerna och energin finns, och det är faktiskt inte helt otroligt att MAGA-folket ska svänga 180 grader. Det var klassklyftorna, hopplösheten och korruptionen som fick dem att rösta på Trump och nästa gång kan de lika gärna rösta på Bernie eftersom problemen finns kvar och har förvärrats.
Just nu är Warren min kandidat. För min tidigare favorit Kamala Harris ser jag bara två utvägar om hon ska bli president. 1. Bli Bidens vicepresident och ta över efter att han avgått pga hälsoproblem. 2. Ägna det närmaste året till att jobba fram genomtänkt och bra politik (sno så mycket du kan från Warren/Bernie). Trots att hon är en stark mittendemokrat så backar hon, alltså är det inte vägen att gå. Hon har allt det andra, det är politiken som är hennes svaghet. Och ska hon bli demokraternas kandidat så måste hon haka på vänstervinden. Det gäller för övrigt alla demokrater, utom möjligtvis Biden.
Till top