Filmrecension: Yesterday

Film / Permalink / 0

Yesterday

 

Alla har vi väl tänkt något i stil med att åka tillbaka i tiden och dra nytta av det vi vet om framtiden. Ungefär samma upplägg har "Yesterday", där amatörartisten Jack hamnar i en slags alternativ verklighet där The Beatles aldrig funnits. Det är bara han som känner till deras låtskatt och plötsligt öppnar sig möjligheten till en fantastisk musikkarriär.

Det börjar med ett världsomspännande strömavbrott och att Jack råkar ut för en trafikolycka. När han vaknar märker han att ingen känner till Beatles. Hans egen musikkarriär går knackigt så han börjar helt enkelt uppträda med Liverpoolgruppens låtar. Ed Sheeran, som spelar sig själv, upptäcker hans låtskrivartalang och då tar karriären fart.

Det finns dock en del hinder. Kärleksproblem såklart, men också vetskapen om att all framgång bygger på en lögn. Egentligen är ju Jack bara en stor bluff.

Danny Boyle (Slumdog millionere) regisserar och Richard Curtis (Fyra bröllop och en begravning) har skrivit manus, så man kan ha höga krav. Och "Yesterday" är en helt okej film med en rolig premiss, men når inte riktigt upp till förväntningarna. Den känns lite lättviktig och det hade gått att göra mer av den starka grundidén. En Curtis i toppform hade kunnat vässa replikerna ytterligare och gjort handlingen aningen smartare.

 

3/5

Till top