Skivrecension: Stefan Sundström

På skiva / Permalink / 0

Stefan Sundström

Domedaspredikan

 

När Stefan Sundström tjatade om sin kompost för 20 år sedan betraktades han som en flummig hippie (vilket i och för sig stämmer). Men nu när klimatkrisen är ett faktum och Greta Thunberg åker jorden runt för att inspirera världens befolkning ligger hans småskaliga miljötänk helt rätt i tiden.

Den nya plattan har miljön som tema och Sundström sjunger om hur allt hänger ihop, hur mikroberna finns överallt och hur vi är del av något större. Det har han visserligen alltid gjort, men inte såhär sammanhållet.

Sundströms patenterade brölande lyser lyckligtvis med sin frånvaro, istället är det en nedtonad skiva med finstämd sång och känsligt framförd musik som ofta har såväl jazzkänsla som psalminspiration.

Efter de första tre låtarna är jag dock beredd att stänga av. Det går lååångsamt. Finns det ett viktigt budskap är det stor risk att jag missar det eftersom jag somnar. Sen börjar det långsamt röra på sig. Låtarna blir bättre, energin ökar och det börjar svänga. Låtar som "Bara va en del", "Bakvänd kikare" och avslutande "Mikrobernas skepp" lyfter plattan rejält och till slut blir "Domedagspredikan" trots allt en ganska angenäm upplevelse.

 

3/5

Till top