Söndagsintervjun: Norra Promenaden

kultur / Permalink / 0

Norra Promenaden tar sig genom det jobbiga

 

Det senaste året har gått i rask takt för Norrköpingsbandet Norra Promenaden. De har spelat på Hugo Parkfestival, Knickedicks gårdsfest och en lång rad andra platser, samt släppt singlarna "Badsalt" och "Nothing Hill". Nu jobbar popsextetten med nytt material och de är inte rädda för att ta upp tunga ämnen i sina texter.

 

Bandet består av Malin Andersson på sång, Viktor Nordström Käll på trummor, Edvin Bergsland på elgitarr och kör, Erik Karlsson på bas, Andrea Svensson på körsång och Oskar Modig på keys och kör. De lärde känna varandra på Film- och Musikgymnasiet där alla utom Oskar har gått, och det hela började för två år sedan med att Malin och Edvin ville göra något bra av den musik de skapade.

- Vi började att leta efter folk och hittade de här människorna, säger Malin.

- Det är en sak att skriva låtar och sitta och spela dem med akustisk gitarr, men det blir nåt helt annat när man får ett arrangemang på det och man kan göra alla de där grejerna med musiken som man ligger och drömmer om, så att det låter stort och mäktigt, säger Edvin och berättar om bandets sound:

- Vi säger att vi spelar pop, men det är ju typ musikallåtar egentligen.

 

Det är Malin som brukar komma med idéer som hon presenterar för Edvin och sen bidrar det övriga bandet med att arrangera musiken.

- Det brukar börja hos Malin med musik och text, säger Viktor och förklarar att låtarna ofta handlar om tunga ämnen som exempelvis psykisk ohälsa.

- Vissa tycker om att skriva musik om jättedeppiga saker men i vår musik kan man hitta hur man tar sig ur det. Det blir en powerkänsla när man står på scenen och sjunger, för i slutändan handlar texterna om hur man klarar av allt det jobbiga, säger Malin.

 

Norra Promenadens första gig var på Livekarusellen våren 2018. När de anmälde sig hade de ännu inte ett band, vilket gjorde att de missade den första spelningen. Till det andra turnéstoppet var de dock spelklara och efter det har de hunnit med en lång spelningar, exempelvis Hugo Parkfestival, Knickedicks gårdsfest och Augustifesten i Norrköping men även Pride i Katrineholm samt spelningar i Norge och Tyskland.

- Och vi har haft två releasefester där vi har ordnat allt själva, säger Viktor.

- Vi satte publikrekord på Broadway när vi körde releasen av "Badsalt". Då var det över 100 personer i publiken. Det stod folk på övervåningen som inte fick plats i källaren, det var smockat, säger Edvin.

 

Hur kom ni på bandnamnet?

- Vi hade jättemycket idéer. Jag var inspirerad av Södra Station och tyckte att det var fint att heta som en hållplats. Jag var inne på att vi skulle heta Södra Teatern ett tag, men Viktor sa nej, säger Malin.

- Och sen hör Norrköping ihop mycket med texterna, det är ett återkommande ämne i låtarna. Vi har vår replokal nära Norra Promenaden, jag jobbar på Norra Promenaden - så det är kul, vad vi än gör så är bandnamnet med, berättar Andrea.

 

Bandets senaste Spotifysläpp var låten "Nothing Hill" som släpptes i maj. Nu under hösten ska de in i studion för att spela in ett gäng nya låtar, som drar lite åt det poppigare hållet, och därför kommer de ligga lågt med nya spelningar.

- Vi hade bestämt att vi skulle göra det sista gigget för ett tag och fokusera på att skriva musik istället, men samma vecka kom det tre gigförfrågningar, säger Edvin och berättar att de helgen efter denna intervju ska spela på fängelset i Norrköping samt göra sin första Stockholmsspelning.

Drömmen är att på sikt kunna ha bandet som ett heltidsjobb, åka runt och spela och göra samarbeten med andra artister.

- Vi vill kunna leva på det men också utvecklas i det och göra det vi vill göra, både musikaliskt och i livet, förklarar Oskar.

Till top