Musikkrönika

Popoppitopp!

 

Efter år av jobbiga hårdrocksgitarrer och gapiga killband har nu äntligen popmusiken gjort storstilad comeback i det lokala musiklivet. Och det är till stor del tjejerna som står för den.

 

Varför skapas ingen "kommersiell pop" i stil med Veronica Maggio eller Oskar Linnros utanför Stockholm? Det var en fråga jag diskuterade i en musikkrönika för sju år sedan och kom fram till att det i städer som Linköping och Norrköping finns en inskränkthet och en kultur inbyggd i studieförbund, fritidsgårdar och lokala rockklubbar som effektivt sållar bort artister som inte vill fålla in sig i den klassiska rockmallen med distade gitarrer, trasiga jeans och svårmodig attityd.

 

Det var sant då, men det verkar som att saker och ting ändrats för under de senaste åren har det plötsligt blivit accepterat och till och med hippt att satsa på popmusik i mindre och medelstora svenska städer. Vi har sett det i både Norrköping och Linköping där det plötsligt väller fram artister som inte bara gör popmusik, utan dessutom gör det bra. Och ingen kunde vara gladare än jag, för efter år av growlande, hårdslående trummisar och brötigt gitarrskrammel är det riktigt skönt att få höra låtar med melodier, glatt humör och en ljudbild där man kan urskilja de olika instrumenten..

 

I Norrköping är Kenny Lundström lite av spindeln i nätet och i Linköping håller Anton Nessvi på att få en liknande roll, men mest handlar det om poptjejer som väller fram på bred front. Agnes Matsdotter, Emilie Höijer och Elin Namnieks är tre exempel på det. Eleonor Leone och Märtha Frans två andra. Och vill man nämna lokala popnamn som redan börjat göra avtryck även nationellt så är Donika Nimani och Julia Adams två bra exempel. Det kan också vara läge att hylla festivalen Location East som valt att lyfta fram många av dessa poptjejer.

 

En skillnad mot tidigare är att dagens pop är mer elektronisk och består av mer programmeringar än gitarrer. Den trenden har även Norrköpings grand old popman John Daniel tagit till sig och fått en rejäl nytändning på sin senaste platta.

En annan rolig detalj är att de flesta av namnen ovan sjunger på svenska. Och även det är en stor skillnad mot hur det var för bara fem år sedan.

Inom kort drar den kommande upplagan av Livekarusellen igång. Det ska bli intressant att se om den nya popvågen slagit genom även där.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0