Skivrecension: Christian Kjellvander

På skiva / Permalink / 0

Christian Kjellvander

Wild Hxmans

 

Kjellvander är stabil. Han levererar som han ska. Visst, man kanske inte blir så överraskad, men man får det man vill ha och ibland är det gott så, åtminstone när kvaliteten är så hög som den är hos Kjellvander.

Detta är hans sjunde soloalbum och Kjellvander fortsätter med sin dystra, varma, mörka altcountry med organisk ljudbild och en halvsprucken röst som ligger långt fram i ljudlandskapet. Han har sedan länge hittat sin stil och håller konsekvent fast vid den: jordnära musik i gränslandet mellan country, rock och singer/songwriter.

Det är vemodigt och dystert, men ändå med en slags hoppfullhet. Vackert skulle säkert många säga. Sju stämningsfulla sånger, flera av dem riktigt långa vilket gör att lyssnaren hinner bäddas in lite extra i ljudlandskapet.

Det är svårt att skriva om Kjellvanders musik på ett sätt som gör den rättvisa. Man måste helt enkelt lyssna på en låt som "Stiegga", högt, intensivt och noggrant, för att förstå storheten. Men det där vet ni ju redan, ni som har upptäckt Christian Kjellvander, hans röst, hans närvaro och hans speciella sätt att skapa musik med tyngd och djup som få andra svenska artister.

 

3/5

Till top