Filmrecension: Green Book

Film / Permalink / 0

Green Book

 

Årets Bästa film på Oscarsgalan och dessutom ytterligare två statyetter för bästa manliga biroll och bästa originalmanus. "Green Book" bygger på en verklig historia om en svart pianist (spelad av Mahershala Ali) som på 60-talet turnerar i den amerikanska södern tillsammans med sin vita chaufför (Viggo Mortensen). Inte helt lätt, eftersom det fortfarande var ett segregerat samhälle och filmen har hämtat sin titel från den hotellguide som fanns då och som berättade om vilka hotell svarta fick bo på.

Den belevade pianisten och den mer jordnära chauffören utgör ett omaka par som till en början inte verkar ha särskilt mycket gemensamt, men under den två månader långa roadtripen växer med tiden en vänskap fram mellan de två.

Trots det mörka temat kring rasism och segregation är det en riktig må-bra-film, och det går att invända att "Green Book" är lite väl lättsmält och skulle behöva mer "Mississippi brinner"-kvalitet för att riktigt motsvara hyllningarna. Men det är en snygg film med noggrannhet i varje detalj och utförd med ett gediget hantverk, och det räcker också väldigt långt.

 

4/5

Till top