Krogkrönika

I spåkulan inför 2019

 

Glamorösa takbarer, food trucks eller det etiopiska köket. Kommer någon av dessa företeelser bli den stora krogtrenden 2019 i länets två storstäder?

 

Under 2018 har jag farit som en tätting mellan Linköping och Norrköping för att utforska de två tvillingstädernas krogliv. Det finns saker som förenar och saker som skiljer. Linköping är exempelvis en bättre uteserveringsstad medan Norrköping har fler ställen med riktigt bra mat. Något de två städerna har gemensamt är att det hela tiden ploppar upp nya burgarställen, men det gäller å andra sidan för hela västvärlden.

 

Intressant är att det börjar växa fram nya krogområden. I Linköping har det mesta tidigare varit koncentrerat kring Ågatan och Stora Torget, men på senare tid har korsningen Storgatan/Apotekargatan blivit något av stadens hotspot. I Norrköping har Hospitalsgatan varit de senaste årens kanske hetaste krogstråk men nu händer det saker runt både Nya torget och Gamla Torget som ska bli spännande att följa.

 

När detta skrivs ryktas det om en vegetarisk restaurang i Knäppingsborg och det skulle vara välkommet på flera håll. Alltså högklassiga vegetariska restauranger där man inte tänker på att det är vegetariskt man äter, utan bara väldigt gott. Nu när Fiskmagasinet stängt igen får vi hoppas att det snart öppnar en ny fisk/skaldjursrestaurang, och fortfarande finns det många internationella kök som saknas i utbudet, i båda städerna. Korea, Peru och Centraleuropa för att nämna tre av de intressantare. Dessutom går det att göra mycket mer av våra svenska mattraditioner.

 

Lokaler som passar för konserter är en brist i båda städerna, men på olika sätt. I Norrköping saknas det rockklubbar för mindre band medan Linköping skulle behöva lokaler för något större band. Och på tal om klubbar så tycks klubblivet vara i en svacka i båda städerna för tillfället, om man jämför med hur det var för några år sedan. Men det kanske vänder. Och något som nästan garanterat kommer vända inom kort är de höga ölpriserna. Det är bara en tidsfråga innan det startar ett priskrig på stor stark, för det är inte hållbart att en vanlig öl numera kostar 70-80 kr.

 

Men om jag bara får välja en sak som spåkulan säger om 2019, vad blir det? Jo, att burgarställena kommer att bli ännu fler.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0