Skivrecension: Håkan Hellström

På skiva / Permalink / 0

Håkan Hellström

Illusioner

 

Håkan Hellström har nu uppnått en sådan status att han kan göra lite som han vill. Han kan nöja sig med att göra en konsert på Ullevi vartannat år om han vill det, han kan helt skippa att vara med i olika tv-program om han vill det, och han välja att göra som han gjorde med detta sitt nionde album: att bara släppa det helt plötsligt utan förvarning eller marknadsföring.

Dessutom är det ingen vanlig Hellströmskiva. Här finns inga energisprutande arenafestnummer som får publiken i extas. Tveksamt om någon av låtarna kommer bli en radiohit och finns det några elgitarrer har Göteborgsartisten dolt dem väl.

Istället verkar Håkan vilja röra sig mot den vis- och Sven- Bertil Taube-värld han tidigare varit inne och nosat på. Det här är skärgårdssånger som funkar bäst att lyssna på liggandes på en kobbe en varm sommardag. Stillsamma, små fina kompositioner som visserligen fått en pampig inramning med orkesterarrangemang men som ändå känns mer intima och personliga än det mesta han gjort tidigare. Björn Olsson har skrivit låtarna och Göteborgs symfoniker står för kompet. Mumma för fansen men kanske inte lika intressant för den breda massan. Själv är jag ytterst tveksam vid första lyssningen men märker snart att plattan växer för varje spelning.

 

4/5

Till top