Vägen till Vita Huset 2020

Jag följer inte bara Trumps förehavanden slaviskt utan också vad som händer på den demokratiska kanten, det hör ju liksom ihop. När man ser Trump och det bottenkörda republikanska partiet är det lätt att tro att allt bara är skit med USA, men det händer faktiskt en jäkla massa intressanta och hoppingivande saker bland Demokraterna. Det ska bli oerhört spännande att följa deras primärval, inte bara för att de har en massa färgstarka och duktiga kandidater utan för att det även pågår intressanta politiska diskusioner där. Intellektuella samtal, proggressiva idéer. 
Hittills tror jag det är 24 demokrater som lanserat sin presidentkandidatur. Hälften kan man ju rensa bort direkt, men bland de kvarvarande finns många riktigt bra namn. Demokraterna har en riktigt stark uppställning och har åtminstone fem kandidater som känns som presidentmaterial. Men mycket kan hända och mycket har redan hänt. Favoriter som inte har fått sitt stora genombrott och doldisar som klivit fram. Tänkte jag skulle ranka mina favoriter med jämna mellanrum och såhär är läget just nu.
1. Jag hajpade Kamala Harris långt innan hon ens kandiderade och hon är fortfarande mitt förstaval. Det är fortfarande långt kvar men det känns som att hon måste hitta på något, oklart vad. För hon har inte fått det där lyftet som hon skulle behöva. Gör egentligen det mesta rätt men har hittills haft svårt att skapa fans på samma sätt som exempelvis Bernie Sanders. Jag tror dock att hon kan bli livsfarlig om hon lyckas hålla sig kvar i matchen tills det bara är tre, fyra pers kvar.
2. Pete Buttigieg. Ett riktigt stjärnskott som imponerar stort. Men kandiderar han fyra år för tidigt? Att han är gay verkar inte folk störa sig på, däremot att han är så ung, bara 37. Har en uppåtpekande kurva och känns som den hetaste demokraten just nu. Fick stående ovationer på Fox News(!) town hall-utfrågning, bara en sån sak.
3. Joe Biden hamnar trea på denna lista av ett enda skäl och det är att han anses vara den som har störst chanser att slå ut Trump. I övrigt känns han ointressant och är politiskt knappast vad Demokraterna och USA behöver. Jo, jag gillar honom som person och hade hellre velat ha honom istället för Hillary vid förra primärvalet, men nu är han fyra år tröttare och har dessutom tuffare motstånd. Fast om han väljer Kamala som vicepresident så vore det ett intressant team.
 
4. Bernie Sanders. Är osäker på hans form. Precis som Buttigieg gjorde han succé på Fox News och han har sina trogna fans, men har försvunnit lite de senaste veckorna. Hade han sin chans förra valet eller är det nu som stjärnorna står rätt? Han har trovärdigheten och är "originalet" för den progressiva rörelsen, men är han inte lite för "udda" för att bli president?
 
5. Elisabeth Warren. Gör rätt saker, tycker rätt saker, säger rätt saker, men hennes kandidatur tar ändå inte fart. Håller hon på att stiga eller dala? Svårt att säga.
 
Övriga: Beto O´Rourke borde satsa på att vinna Texas istället och skulle aldrig ha kandiderat. Cory Bookers storhet har jag aldrig riktigt förstått. Kirsten Gillibrand och Amy Klobuchar känns också rätt kalla för tillfället.

Kommentarer
Postat av: Patte

Det blir ändå Trump som vinner och kommer att sitta fyra år till. Ledsen vänsterliberaler!

2019-05-30 @ 22:16:55

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0