Filmrecension: Avengers Endgame

Film / Permalink / 0

Avengers: Endgame

 

Efter 11 år och 22 filmer med Iron Man, Captain America, Thor, Hulk och de andra superhjältarna är det nu dags att säga farväl, åtminstone till det här gänget i Marvels universum. Efter det omtalade slutet i "Avengers: Infinity war" där hälften av alla superhjältar (och även övriga människor) försvann var peppen enorm bland fansen inför denna final.

Och på många sätt är det ett värdigt avslut. Filmen är tre timmar lång och ger gott om tid till att fördjupa sig i många av rollfigurerna. Actionscenerna är förvånansvärt få, och det är faktiskt inget man saknar särskilt mycket. Tyngden ligger på karaktärerna, deras relationer och deras känsloliv. Den biten gör "Endgame" riktigt bra och där hittar man filmens absoluta styrka.

Men det är en ojämn film som också innehåller en del riktiga bottennapp. Thor och Hulken blir två fåntrattar som tramsas bort helt. Och det är så mycket som ska hinnas med att handlingen känns stressad och snuttifierad. Uppdraget att försöka återställa Thanos illdåd hastas igenom lite med vänsterhanden, och logiken håller nog inte hela vägen om man börjar tänka efter.

Som helhet är "Endgame" en godkänd och bitvis riktigt bra film, men ändå lite av en besvikelse. Marvelserien borde nog ha slutat med "Infinity war".

 

3/5

Till top