Filmrecension: Den siste gentlemannen

Film / Permalink / 0

Den siste gentlemannen

 

Robert Redford har varit ett av de stora namnen på vita duken med en karriär som spänner över nästan 60 år. Men nu känner 82-åringen att det är dags att tacka för sig och gör det med en fin liten film om en åldrad bankrånare som, till skillnad från Redford själv, vägrar att pensionera sig.

Filmen är baserad på en verklig person, Forrest Tucker, som tillsammans med två andra veterankollegor rånade banker på löpande band, men alltid med ett leende på läpparna och med en gentlemannamässig stil. Och varje gång Tucker hamnade i fängelse, och det gjorde han många gånger, så lyckades han att rymma på något sätt.

Casey Affleck spelar polisen som, med ett slags vördnadsfull respekt, jagar Tucker mot slutet av bankrånarkarriären och Sissy Spacek gör rollen som en kvinna Tucker har en liten romans med. De gör alla bra prestationer i det lilla.

För även om detta är en avskedsföreställning så är det ingen fyrverkerismällande mastodontrulle utan ett ganska nedtonat drama. Stillsamt och värdigt, filmat på gammaldags vis och med en trevlig ton. Ett passande och gentlemannamässigt avsked till en av de stora.

 

3/5

Till top