Musikkrönika

Konsert / Permalink / 0

Hellre första än sista gigget

 

Det är ett jäkla tjat om avskedsturnéer. Men få saker kan vara mer ointressanta. Försök istället att upptäcka band som är ute på sina premiärturnéer.

 

För tre år sedan gav sig Kent ut på en stor avskedsturné genom landet. Och det är de inte ensamma om att ha gjort. Både Jerry Williams och Ulf Lundell gjorde samma sak, för att ta två exempel. Och bland internationella artister pågår det just nu avskedsturnéer med Elton John, Paul Simon, Ozzy Osbourne och Lynyrd Skynyrd. De åker runt och visar upp sig en sista gång för att sedan gå i pension och aldrig ställa sig på en scen mer. Eller nja...historien har visat att det är få avskedsturnéer som verkligen håller vad de lovar. De flesta artister kommer alltid tillbaka i en eller annan form.

 

Som Gyllene Tider. De lade av redan 1985 och har sedan fortsatt att lägga av med jämna mellanrum. Men nu menar de allvar. Efter 40 år som band åkte de i somras runt på en stor avskedsturné och kommer efter det aldrig mer att spela ihop. Ja ja, vi får väl se.

Deras avskedsturné såldes hur som helst in med samla gamla vanliga argument som alltid: ni måste se dem nu för det här är sista chansen. Men även om det verkligen skulle stämma är det knappast ett resonemang som håller, för det är ju sällan som ett bands sista spelning är något man måste se. Snarare den första.

 

I Gyllene Tiders fall nådde de sin topp 2004, det vill säga för 15 år sedan. Och det blir ju med automatik så, att åker man runt på en avskedsturné så är man ju per definition en föredetting med framtiden bakom sig. En artist mitt uppe i sitt mest kreativa flöde ger sig helt enkelt inte ut på en avskedsturné.

 

Alla är överens om att en artist är som bäst i sina unga år, när de har energi och skaparkraft. Det är därför som fans alltid vill höra låtar från de första skivorna, de där tidiga hitsen som byggde musikkarriären. Så varför envisas vi med att springa på avskedsturnéer när vi istället borde jaga förstagångsturnéer? Sommaren 2019 borde det varit förbjudet att gå på en Gyllene Tider-konsert och istället en plikt att gå och se Mares och Junior Brielle.

Till top