Krogkrönika

Vi har ingen lokal

 

Den kulturfråga som kanske diskuterats mest under sommaren har varit bristen på konsertlokaler. Värst är situationen i Stockholm, men det är en fråga som gäller många svenska städer. Vill vi behålla levande stadskärnor och "det svenska musikundret" är det en fråga som måste tas på allvar.

 

Att rockklubbar startas och läggs ned efter några år är inget konstigt, så har det alltid varit. Och tidigare var det ingen fara, för man visste att det snart öppnade nya ställen. Men så är det inte riktigt längre. I stad efter stad har det de senaste åren klagats på att konsertlokaler försvinner och de senaste månaderna har debatten verkligen tagit fart. Artister har skrivit på upprop, det har publicerats debattartiklar och samlats in namnlistor. I Stockholm är Kägelbanan, Kraken och Debaser Strand de tre senaste offren för konsertlokalsdöden och där börjar situationen faktiskt bli akut vad gäller mindre och mellanstora spelställen.

 

Det finns många skäl till varför konsertlokaler tvingas stänga igen, varav klagande grannar är ett av de mest diskuterade. Jag skrev själv en krönika i ämnet för tre år sedan där jag tog upp det orimliga i att personer som väljer att bo i en stadskärna klagar på folkliv. Jag skrev:

"Flyttar man till centrum så får man räkna med skrålande studenter, dunkande bastoner från nattklubbar, sorl från uteserveringar och allmänt gatuliv. Accepterar man inte det är det bara att flytta till en annan stadsdel, en förort eller ut på landet. Det samhälleliga kontraktet för en stadskärna är att det inte bara är tillåtet utan även uppskattat med folkliv dygnet runt. Ställer du inte upp på den samsynen har du inget i city att göra".

 

Det finns flera faktorer som spelar in, från höga hyror till överdrivna regler om volymnivåer och rökdetektorer. Men också att det inte byggs nya lokaler som passar till konserter. Så är det inte minst i Linköping och Norrköping. De senaste decennierna har städerna vuxit så det knakat men hur många nya konsertlokaler eller teaterscener har det byggts?

I Norrköping har man börjat bygget av den nya stadsdelen Inre hamnen där flera tusen nya invånare ska flytta in, men hur många nya scener planeras det för i området?

I Linköping pratas det om att bygga ett nytt konserthus, men redan idag är det för dyrt att anordna konserter i de befintliga lokalerna. Dessutom är det inte i första hand den sorts lokaler det är brist på, utan rockklubbar och lokaler som kan ta in 200 till 1000 personer.

 

Det finns dock mängder av strålande små och mellanstora konsertlokaler runt om i landet. Just ute på landet. På mindre orter och landsbygden vimlar det av Folkets hus, bygdegårdar och aktivitetshus. Där saknas dock publiken. Men kanske kan man slå två flugor i en smäll?

Istället för att bussa folk från landet till musikaler, krogshower och konserter i Stockholm - varför inte bussa storstadsborna ut på landet?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0